27. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aknatootja: ootame aasta teisel poolel olulist käibekasvu

AS Lasita Aken tegevdirektor Helena Randoja ütles ehitusuudised.net-le, et ehkki nende toodangu maht esimeses kvartalis on kukkunud kolmandiku, prognoosivad nad olulist elavnemist aasta teises pooles.

Kuna ehitustegevus on reeglina seotud sessoonsusega, siis on see nii ka aknatööstuses. Randoja ütles, et kui vaadata väikest elavnemist ehitussektoris võib prognoosida II kvartalit positiivsena. „Kuna III kvartalis hakkame tootma ka uut, turuootustele ja -nõudlustele vastavat toodet siis näeme aasta teisel poolel olulist käibe kasvu,“ märkis ta.

Randoja tõdes, et pankade ettevaatlikkus ehitusobjektide (sh ka renoveerimiste) finantseerimisel avaldab suurt mõju mahtudele. Pikk periood taotluste läbivaatamisel ja otsuste tegemisel on oluliselt pikendanud ajavahemikku mis jääb hinnapakkumise ja tellimuse vormistamise vahele.

Ta rõhutas, et puitakna/ukse tootmine on paraku suhteliselt keeruline protsess, seda enam, et nende toote spetsiifika on projektipõhine mitte masstoodang. „Seega ei ole see tootegrupp selline millele saaks nn kampaania hindasid pakkuda. Soodsamaid hindasid saame täna ikka teha põhiliselt materjalide sisseostuhinna alanemise arvelt,“ ütles ta.

Kahtlemata on turg teadlik aknatrendidest. Üks oluline trend ja argument lähitulevikus on Randoja hinnangul avatäidete energiasäästlikkus. Just sel põhjusel on nad sel aastal ka investeerinud sissepoole avaneva avatäite parendamisele.  Uus tootegrupp SOFTLINE võimaldab kaasaegse pehme disainiga aknaid toota nii hinnatundlikematele, kui aga väga head soojapidavust nõudvatele klientidele.

„Kahjuks peame tõdema, et ehitusmahtudelt väike Eesti turg ei suuda meid ja ka teisi aknatootjaid ära toita, sest hinnad mida turul pakutakse tunduvad tihti olevat agoonilised,“ muretses ta. „Täna on need hinnad küll kliendile äärmiselt sobivad, aga piirid mida selliste hindadega kombitakse on suhteliselt hägusad. Ei taha mõelda mida teevad nende firmade kassavood, kes töö kätte saamise nimel pakuvad hindasid, mis kvaliteetse puitakna tootmiseks on kalkuleerimatud. Kuidas tagatakse sellisel juhul kliendile ootuspärane kvaliteet ja mitme aastane garantii?“ küsis ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785