23. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toila ütles Sõnajalgade tuulepargile "jah"

Sirgalasse kavandatava tuulepargi arendaja sõnul on tuulikuid karjääri panna lihtsam kui rannaalale, kus elanike vastuseis on märksa suurem, kirjutab Põhjarannik.

Toila vallavolikogu otsus algatada Sirgala tuulepargi teemaplaneering andis selle arendajale rohelise tule alustada nii teemaplaneeringut kui keskkonnamõju hindamist.

"See on mõistlik otsus - niimoodi saab tühermaad otstarbekalt ära kasutada," ütles Sirgala tuuleparki arendava ASi Roheline Elekter projektijuht Peep Saarniit.

Karjääri peab ta tuulepargi asukohana igati heaks valikuks. "Tuul ei puhu ju ainult mere ääres, karjääris on seda piisavalt. Tuulikud on piisavalt kõrged ja saja meetri kõrgusel on alati tuult."

Rannikuala oleks tema sõnul keerulisem valik, sest rannas käivad inimesed puhkamas ning seal härivad tuulikud ka visuaalselt rohkem. Karjääris, kus keegi ei ela ja kuhu kellelgi eriti asja ei ole, jäävad paljud probleemid olemata.

"Muidugi tuleks meil seal territoorium korda teha, kus vaja, ka metsa istutada, korralikud ühendusteed rajada - neid on meil endil tuulepargi rajamiseks vaja, aga hiljem saavad neid kasutada kõik, kes tuulikuid lähemalt vaatama tahavad tulla," rääkis Saarniit.

Kuigi vald on oma nõusoleku andnud, võib takistuseks saada kaitseministeeriumi plaan Sirgalasse oma harjutusväli rajada. Saarniidu sõnul käivad neil praegu kaitseministeeriumiga läbirääkimised ning loodetavasti on võimalik need kaks objekti omavahel sobitada.

"Aga keegi ei saa ju kunagi garanteerida, et 100protsendilise kindlusega me oma tuulepargi sinna panna saame, kuid tuuleenergeetikat sellel alal võiksid küll kõik toetada. Sellega kaasnevad nii kohalik tööhõive, energeetika sõltumatus kui ka elektrieksport, mis on vaieldamatult Eesti prioriteedid," möönis ta.

Esialgsete kavatsuste kohaselt võis Sirgalasse kerkida sadakond tuulikut koguvõimsusega 500 MW.

Toila vallavanem Tiit Salvan tundis volikogu jaatava otsuse üle heameelt. "Kui üks asi saab käima lükatud, selgineb kogu selle ala edasine funktsionaalsus. See peaks ajendama ka Eesti Energiat otsustama, kas nad sekkuvad sellesse protsessi või mitte - kui ei, on selge, et tuumajaama võimaliku asukohana Sirgalat ei arvestata."

Peep Saarniit ütles, et AS Roheline Elekter kavatseb nüüd tegelda teemaplaneeringu ja keskkonnamõju hindamisega, samuti jätkatakse läbirääkimisi kaitseministeeriumi ja keskkonnaministeeriumiga.

Roheline Elekter on 2006. aasta aprillis asutatud 100% ASile Eesti Elekter kuuluv firma, mille juhatuses ja nõukogus on Sõnajalgade perekonna liikmed, kes said 20 aastat tagasi üle Eesti tuntuks omanimelise ülimenuka kristliku muusika ansamblina.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785