3. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aknatootja: tuleb teha julgeid otsuseid

Muutunud majandusoludes ja järsult halvenenud turusituatsioonis on ettevõtetel ellujäämiseks vaja teha julgeid otsuseid, kirjutab ASi Glaskek juhatuse esimees Indrek Pajuri.

Ettevõtte jätkusuutlikkuse tagamiseks tuleb muuta ettevõtte struktuuri, juhtimist ja senist mõtteviisi. Ei saa jätkata eraldiseisvate ettevõtetena, kus juhtimise hajusus ja kulutuste paljusus seab piirangud efektiivsusele. Tuleb ühendada jõud, hoida kokku, muutuda paindlikumaks, dünaamilisemaks ja oluliselt efektiivsemaks.

Selle kõige saavutamiseks alustas Glaskek AS aasta alguses oma Eesti viie tütarettevõtte koondamist emaettevõtte alla. Tootmise, müügi ja tütarettevõtete ühendamine on möödapääsmatu samm.

Kõik senised tütarettevõtted jätkavad tegevust, kuid mitte iseseisvate juriidiliste ettevõtetena, vaid filiaalidena. Ettevõtte juhtimine muutub tsentraalseks. Eelkõige aitab see kokku hoida juhtimisega seotud kulusid. Otsuseid saab võtta vastu ja viia ellu kõigis filiaalides korraga ja üheaegselt.

Tsentraalne juhtimine on kiire, operatiivne, võimaldab pidada tooraine tarnimise läbirääkimisi ühe suure ettevõtte nimel ja saada sellega paremaid hinnasoodustusi. Ühendatud ettevõtte on ka suurem garant koostööpartneritele ja pankadele, kes hindavad kontserni suurust ja kindlust. Väikesed ettevõtted on konkurentsile haavatavamad ja suurema riskimääraga.

Tootmise koondamise eesmärk on samuti kulude kokkuhoid, tootmise optimeerimine ja ettevõtte efektiivsuse tõstmine. Toota tuleb seal, kus on kõige odavam ja logistiliselt mugavam. Lisaks tootmisele viiakse emaettevõtte alla müük. Müügivõrk säilib samal kujul.

Alustasime 1992, kui kroon oli nõrk ning majandus- ja ehitusbuumist ei teatud veel midagi. Saime avatäidete turuliidriks (2008. aasta lõpu seisuga töötab ettevõttes 400 inimest, kontserni konsolideerimata ja auditeerimata käive oli 702,4 mln krooni) ja loodame, et ümberkorraldused ettevõttes aitavad meil seda positsiooni säilitada.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785