25. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Betoonelementide tootjad kukkusid kõrgelt

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu (EETL) kuuluvate ettevõtete käive kahanes mullu jooksvates hindades ligi 20%, 8674 miljoni kroonini. Siseturul kahanes käive ligikaudu 30%.

EETL tegevdirektori Enno Rebase sõnul on märkimisväärne, et IV kvartali käibe langus siseturul ületas 40% ning ja selle aasta esimesed kuud ei näita paranemist. Käivet kasvatada suutsid mullu vaid üksikud ettevõtted nagu Krimelte, Pärnu Betoonimeistrid, T-Tammer.

Raskeim on olukord endiselt raudbetoonelementide tootjaile, kus langus ulatub 40-50 protsendini. Ka liiva müük jääb üldisele ehitusmaterjalide keskmisele alla ning viimasel kvartalil kahanes oluliselt ka müüritise materjalide müük.

„Kui veel III kvartalis toimis seinamaterjalide puhul eksport, siis viimases kvartalis oluline osa sellest haihtus,“ lisas Rebane. Ligikaudu kolmandiku on vähenenud soojustusmaterjalide ja sillutuskivide müük. Keskmisest veidi parema tulemuse on andnud katusematerjalide, killustiku ja betoonisegude müük.

„Aastavahetuse prognoosidest võis lugeda lootust, et enam üle viiendiku sellel aastal tulemused halvemaks ei lähe. Ent kahe kuu möödudes on prognoosid muutunud oluliselt süngemaks – osades tooterühmades võib oodata kuni 50%-list langust. 2009. aastaks oodatakse kahjuks ka eksporttulemuste olulist langust,“ nentis Rebane.

EETLi kuuluvate ettevõtete käive 2008. aastal, miljonites kroonides

1. Krimelte OÜ                                 9492. AS Glaskek                                  705  3. AS Rudus                                     494 4. AS E-Betoonelement                 388,5  5. AS Pipelife Eesti                         3646. AS maxit Estonia                        350  7. AS Saku Metall                            345  8. AS Baltiklaas                               296,5 9. AS Malmerk                                 269  10. AS Nordkalk                              267 11. AS Tartu Maja Betoontooted  251  12. AS Aeroc                                    250

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785