10. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna algab energiamajade arhitektuurivõistlus

10.märtsil algab A&A Kinnisvara poolt korraldatav arhitektuurivõistlus, mille eesmärgiks on leida Rae vallas arhitektuurne lahendus Energiamajadele, rahvusvaheliselt tuntud ka kui passiivmajadele.

Võistluse võitjaga hakatakse projekteerima Eestis esimest Energiamajade elamurajooni.

Kuna energiamajade projekteerimine ja ehitamine on Eestis uus nähtus ja praktilised kogemused selles valdkonnas arhitektidel sisuliselt puuduvad, peab ka Eesti Arhitektide Liit oma soovituskirjas äärmiselt vajalikuks, et võistlusest osavõtjad, vältimaks kogemuse puudumisest ilmneda võivaid projekteerimisvigu, saavad workshopi käigus sellealast koolitust juba projekteerimisfaasis. „Energiamajade projekteerimine võib avada uue suuna Eesti projekteerimis- ja ehitusmaastikul, olles äärmiselt loodus- ja keskkonnasõbralik, mistõttu on igati positiivsed asjatundjate poolt läbiviidavad energiamaju propageerivad ettevõtmised“ ütleb Arhitektide Liit oma soovituskirjas.

Tallink City Hotel-is toimuval 3-päevase workshopi eestvedajaks on A&A Kinnisvara OÜ tegevjuht Aivar Villemson ja Tartu Ülikooli Tehnoloogiainstituudi energiatõhusa ehituse tuumiklabori juhataja professor Tõnu Mauring oma meeskondadega, kes kogu workshopi käigus nõustavad ja konsulteerivad kõiki osalejaid.

Workshopis osalevad Eesti tipparhitektid  Emil Urbel, Veronika Valk ja Ralf Tamm oma arhitektuuribüroodega ning kaasatud on ka Austria arhitektuuribüroo Pos architekten ZT-KG arhitekt Ursula Schneideri esinduses, kes omab Energiamajade projekteerimisel pikaajalisi kogemusi.

Energiamajad on kümme korda madalama kütte-ja ülalpidamiskuluga. Energiamaja standard näeb ette 15kW/m² aastas, mis tänasega võrreldes on kordades odavam.

Reedel, 13.märtsil valib valdavalt arhitektidest koosnev žürii välja võidutöö, kellega asutakse edaspidi elamurajooni projekteerima.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785