Omanike Keskliit: kaugkütjate retoorika üksi toasooja hinda ei langeta

Koduomanikke ühendava Eesti Omanike Keskliidu hinnangul pole Kaugkütteseaduse regulatsioon piisav, et tagada kodutarbijate õiguste  igakülgne kaitse ja seeläbi ka reaalne õigeaegne küttehinna langus.


Tagamaks nafta praeguse ja prognoositavate tulevaste hinnalanguste kajastumist koduomaniku küttearvel on vaja muuta kaugkütte seadust. Kaugkütte ettevõtjal peaks olema kohustus esitada uus hinnataotlus sisseostetava toorme (gaasi) languse korral, praegusel hetkel säärane nõue puudub. Seaduse muudatus vähendaks võimalusi hinnaga manipuleerimiseks.
 
Toormehinna tõusu puhul on kaugkütte ettevõtjad motiveeritud esitama hinnataotlust, kuid languse puhul ei kipu keegi vabatahtlikult kõrgemast hinnast ja seega lisakasumist loobuma.
 
Näeme ohtu, et näiteks Tallinna Küte, kes teatas, et ei välista küttehinna tagasiulatavat langust jaanuarist, lõppastmes siiski ei pea vajalikuks hakata müüma alla kehtestatud piirhinna. Muidugi oleks "toasooja" müümine alla kehtestatud piirhinna monopolistliku eraettevõtte poolt oleks tervitatav pretsedent.
 
Tuleb üle vaadata ka piirhinna etteteatamistähtaja regulatsioon, mis praegu eeldab kolme kuulist etteteatamist nii hinna languse kui tõusu puhul. Tuleb kaaluda võimalusi, et kodutarbija kui nõrgem pool võtta tugevama kaitse alla ja diferentseerida määrad sel viisil, et hinnalangus jõuaks kodutarbijani kiiremini kui hinnatõus.
 
Toetame Konkurentsiameti initsiatiivi kaugkütte hindade reguleerimise valdkonnas ja loodame, et peagi näeme ka reaalset hinnalangust.

 

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed