19. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta Tehing: Ehituse ABC omanikuvahetus

Äripäev valis 2008. aasta Aasta Tehinguks ehitusmaterjalide müüja Ehituse ABC omanikuvahetuse, mis tõi Äripäeva arvutuste järgi müüjatele ligikaudu miljard krooni. 

Selle aasta kuldseima tehingu käigus ostis Saint-Gobaini tööstuskontserni kuuluv Optimera Gruppen AB ära Ehituse ABC kaubamärki kasutava Famar-Desi. Lõviosa miljardist kroonist kasseerisid kolm vene rahvusest ettevõtjat ning EKE Investi kontrollitav Desintegraator. Lisaks võeti ettevõttest vahetul enne müüki välja dividenditulu 480 miljonit krooni.

Vahetult enne elutöö müüki premeerisid Famar-Desi omanikud end ka hiigeldividendidega. Eriti oli põhjust rõõmu tunda Famar-Desi ühe omanikfirma Famar-Kauba neljal vene ettevõtjal. „72 miljonit ei ole väga utoopiline summa, sinna suurusjärku see jääb,“ rõõmustas Famar-Kauba kaudu Famar-Desi üks eakamaid omanikke, 61-aastane Valeri Gridnev toona.

Desintegraatori omanikfirmade vahel läks jagamisele 240 miljonit krooni, millest 137 miljonit kuulus EKE Investile ja 103 miljonit AS Hindesile.

Lisaks Eestis omandatud 14 kauplusele ostis Optimera Gruppen AB ka Famar-Desi Läti firmad. Uued omanikud otsustasid jätkata Ehituse ABC kaubamärgi all, uueks ärinimeks sai Optimera Estonia. 

"Pärast meie hiljutist sisenemist Taani turule on Famar-Desi omandamine uus ja tähtis tähis meie Põhjamaade kasvustrateegias," kommenteeris Saint-Gobain DNi juhatuse esimees ja Optimera Gruppeni nõukogu esimees Kåre Malo pressiteates. Optimera Estonia tegevdirektoriks sai Dmitri Drajev ja finantsdirektoriks Anton Kutser. Optimera Latviat hakkas juhtima Marko Soots.

Aprillis toimunud tehingu ajal ei olnud Eesti majandus veel miinusesse vajunud. Kinnisvaraarendus ja – turg veel toimisid, veel ei koondatud massiliselt töötajaid ega kuulutatud välja pankrotte, ehkki langust juba tunnistati. Ehituse ABC uus omanik Optimera Estonia toona veel ehitusturul kõrbelehka ei tundnud ning teatas, et ootab aasta teises pooles hoopis tõusu. „Mis kuul see juhtub, ei oska öelda, aga seetõttu püüame koondamisi vältida," selgitas finantsdirektor Kutser, kes pidi pool aastat hiljem oma sõnu sööma.

Oktoobri keskel koondas Ehituse ABC töötajaid ja tegi ümberkorraldusi, mille sisu finantsdirektor Äripäevale ei selgitanud. Ka käive oli firmal sarnaselt konkurentidega kukkunud. Müüdud Famar-Desi ettevõtete netokäive oli mullu 1,9 miljardit krooni. Eelmise aasta kasumi suurust pole Famar-Desi aga avalikustanud. Optimera Grupil on Norras 90 kauplust ja 10 ärimüügi keskust, Rootsis 26 kauplust ja 2 ärimüügi keskust. Ettevõte ostis hiljuti Taani 19 kauplusega keti.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785