18. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiamärgist väljastavad auditeerijad ja projekteerijad

Uuest aastast võib kinnisvara omanikul tekkida vajadus tellida oma hoonele energiamärgis ehk energiatõhususe sertifikaat, kommenteerib 1. jaanuarist 2009 jõustuvaid seadusemuudatusi Inge Lumiste advokaadibüroost Raudsepp & Co.

Märgisele kantakse informatsioon selle kohta, kui palju hoone tarbib energiat ja/või kas hoone vastab energiatõhususe miinimumnõuetele. Märgiseid hakkavad väljastama auditeerijad ja projekteerijad.

Vastavalt ehitusseadusele peavad ehitatava ja oluliselt rekonstrueeritava sisekliima tagamisega hoone konstruktsioonid ja tehnosüsteemid olema projekteeritud ja ehitatud hoonete energiakasutuse tõhustamise miinimumnõuete kohaselt. Energiatõhususe miinimumnõuded on olemasolevate ja ehitatavate hoonete summaarse energiatarbimise piirmäärad, aga ka tehnosüsteemidele esitatavad nõuded, et mõõta nende efektiivsuse ja toimimisega seotud näitajaid.

Energiatõhususe miinimumnõuded kehtivad mõnede eranditega kõigile sisekliima tagamisega hoonetele. Eranditeks on muuhulgas mälestised, kultus- ja tavandihooned, kaheaastase kasutuseaga hooned, tööstus- ja põllumajandushooned, töökojad. Energiatõhususe miinimumnõudeid ei rakendata ka sisekliima tagamisega hoonete puhul, mis on püstitatud enne 2008. aasta 1. jaanuari või mille projekteerimist on alustatud enne 2008. aasta 1. jaanuari, juhul kui ehitusluba selliste ehitiste püstitamiseks väljastatakse enne 2009. aasta 1. jaanuari.

Energiamärgisel näidatakse sisekliima tagamisega hoone või selle eraldi kasutatava osa tegelik või eeldatav aastane energiatarbimine. Energiatarbimine võib hõlmata hoone kütmiseks, jahutamiseks, vee soojendamiseks, ventilatsiooniks ja valgustuseks vajalikku energia hulka. Energiamärgisele lisatakse hoone energiatarbimist vähendavate majanduslikult põhjendatud meetmete loetelu.

Energiamärgise väljastamine olemasolevatele ja projekteeritavatele/ehitatavatele hoonetele toimub erinevalt. Kui olemasolevate hoonete puhul on võimalik tugineda tegelikele energiatarbimise andmetele, siis projekteeritavate hoonete puhul tuleb energiakasutust prognoosida energiaarvutuse abil.

Olemasolevale sisekliima tagamisega hoonele või selle eraldi kasutatavale osale väljastatava energiamärgise eesmärk on anda teavet selle kohta, milline on hoone tegelik energiatarbimine võrreldes teiste samaväärsete hoonete keskmise energiatarbimisega. Olemasolevale hoonele väljastab energiamärgise hoonete energiaauditeid tegev või energiamärgiseid väljastav ettevõtja, kes peab olema registreeritud majandustegevuse registris. Kuni 2010. aasta 1. jaanuarini võivad energiamärgiseid väljastada ka ehitiste ekspertiise teostavad ettevõtjad. Energiaauditeid tegeva või energiamärgiseid väljastava ettevõtja energiamärgise kehtivusaeg on kümme aastat väljastamise ajast alates.

Projekteeritavale sisekliima tagamisega hoonele väljastatav energiamärgis annab teada, milline on selle hoone prognoositav energiavajadus. Energiamärgise väljastab projekteerimisettevõtja. Energiaarvutuse tulemused esitatakse ehitusloa taotluse ehitusprojekti dokumentatsiooni osana. Projekteerimisettevõtja poolt väljastatud energiamärgise kehtivusaeg on kaks aastat ning see algab koos ehitise garantiiajaga.

Pärast projekteerimisettevõtja väljastatud energiamärgise kehtivusaja lõppu tuleb taotleda hoonele uus energiamärgis, mille väljastamisel võetakse arvesse nii hoone seisundit, tehtud parendusi kui ka hoone tavapärast kulumist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785