16. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1Partner: ostjate turg on saabunud!

1Partner Kinnisvara maakler Allan Vanatoa sõnul küsivad kliendid usinalt hinnasoodustust ja seda neile ka antakse.

Kinnisvaraturul on tänaseks toimunud olulised muutused. Kui varasematel aastatel otsisid kliendid endale uut kodu asukohaeelistustest lähtuvalt, siis tänaseks on saanud ostuotsuse mõjutajaks pigem hind.  Lisaväärtused nagu rõdu, tasuta parkimine, panipaik, vaade, köögimööbel ei ole täna korteri hinda tõstvateks teguriteks, vaid määravad kliendi eelistuse objekti valikul. Võimalikult väikese hinna eest soovitakse saada võimalikult palju.

Üldlevinud oli arusaam, et klient on piirkonnatundlik ja uut kodu otsitakse tuttavast piirkonnast. Enam ei pöörata sellele niipalju tähelepanu. Tänu korterite sooduspakkumistele ollakse valmis vahetama oma senine elukeskkond uue vastu. Õismäe elanik on valmis kolima Viimsisse ja Lasnamäe elanik Mustamäele, mis ei tähenda  muidugi seda, et mõni nn kodupiirkonna arendaja ei oleks valmis kliendile hinna osas vastu tulema.

Võib öelda, et saabunud on tõeline ostjate turg. Kliendid on hindade osas pädevad ja sageli on kliendil  kortereid vaatamas käies kaasas tabelid, kus neid huvitavad objektid on kaardistatud ning hoolega märgitakse tabelisse plusse ja miinuseid ühe või teise objekti kasuks või kahjuks.

Kõige krooniks on muidugi hind. Kui buumiperioodil oli sisuliselt mõeldamatu, et arendaja võis kliendi kasuks hinda langetada, siis täna on kliendid hinnapoliitika osas vägagi kodus ning hinnasoodustust küsitakse usinasti. Kliendi Mustamäe-Lasnamäe-Õismäe tabelis saab rohelise risti see korter, kus eespool mainitud lisaväärtustele paneb punkti soodsaim hind.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785