18. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Silbet Plokk lõpetas töö

Nõudluse järsk langus peatas ehitusmaterjalide tootja OÜ Silbeti Plokk töö.

"Minu jaoks on see suur katastroof," teatas firma juht Vjatšeslav Šlõk. "Ma ei osanud isegi unes näha, et me võime sellisesse olukorda sattuda. Selleks aastaks oli sõlmitud lepinguid 318 000 kuupmeetri betooni tootmiseks," sõnas ta.

Šlõki sõnul ei osutanud midagi ettevõtte kokkukukkumisele: ladu oli küll tühi, kuid kõik arved olid õigel ajal tasutud. Probleemid müügiga algasid oktoobri keskel. 1. novembriks oli kahelt vanalt liinilt müüdud 14 500 m0 plokke, aga uus liin jäi seisma, kirjutas Äripäev viitega Põhjarannikule.

"Alguses lõpetasid lepingud Läti ja Leedu, siis Venemaa. Kõik seletavad seda majanduskriisiga, eriti ehitusturul. Novembri esimesest nädalast alates ei ole me müünud absoluutselt mitte midagi," rääkis Šlõk. "Pärast seda hakkasidki makseviivitused. Mul jäi üle kas töötada lattu või tunnistada ausalt, et sellist müüki nagu varem, enam ei ole."

Šlõk on veendunud, et sellises olukorras on tööliste kinnihoidmine nende petmine. Seetõttu otsustati peatada tootmine ning saata töölised kuni aasta lõpuni osaliselt tasustatud puhkusele.

Iga inimene saab ise otsustada, kas ta läheb puhkusele või lahkub, saades ettenähtud kompensatsiooni, sõnas Šlõk. "Kahjuks enamik tahab lahkuda. Ma ei mõista neid hukka. Kuid nad lahkuvad lootusega, kuna küsivad, kas ma võtan neid tagasi, kui tootmine taastub," tõdes ta.

Firma juhatuse esimees avaldas lootust, et kevadel olukord muutub ning turul läheb vaja kas või 100 000 m3 nende toodangut - siis saab käivitada vähemalt ühe liini.

Samuti usub Šlõk, et laenuandjad saavad nende olukorrast aru ning annavad neile kevadeni maksepuhkuse. Kokku on ettevõte pankadele võlgu umbes 90 miljonit krooni.

"Kui oleks läinud nii nagu varem, oleksid võlad kustutatud viie aastaga. Lisaks laenurahale investeeris Silbet uue liini ehitusse 14 miljonit krooni oma raha, mida niipea tagasi ei saa," seletas Šlõk.

Eelmisel aastal oli ettevõte käive 103,3 miljonit krooni, kasum moodustas 19 miljonit krooni. Möödunud aastal hakkas Silbeti Plokk ehitama uut liini maksumusega 110 miljonit krooni. Liini tootmisvõimsus on 160 000 m0 ehitusplokke aastas. Septembris käivitatud liin andis tööd poolesajale inimesele.

Veebruaris ütles Vjatšeslav Šlõk aripaev.ee-le, et 2007 oli Silbeti uuema ajaloo edukaim aasta. "Kogu kasvanud maht sai edukalt maha müüdud," sõnas toona Šlõk.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785