14. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maanteeamet pole Merko jaoks tingimusi muutnud

Maanteamet teatas täna ehitusuudised.net-le, et riigihankes “Aruvalla-Kose teelõigu projekteerimine ja ehitus” ei ole Maanteeamet muutnud tingimusi, mistõttu Merko hankelt kõrvale jäi.

Tingimuse kohaselt peab taotleja viimase kolme majandusaasta (2005-2007) keskmine netokäive teede, sildade, viaduktide, tunnelite ehitus- ja remonditööde osas olema vähemalt 500 miljonit krooni.

 Nimetatud hanketeate punkti osas on Merko Ehitus AS esitanud vaidlustuse Riigihangete Ameti juures asuvale vaidlustuskomisjonile ning vastavalt vaidlustuskomisjoni 30.10.2008 otsusele jäeti vaidlustus rahuldamata.

BNS kirjutas kolmapäeval, et varem muutis maanteeamet hanke tingimusi nõutud referentside osas, vähendades nõuet 200 miljonilt 100 miljoni kroonini.

Samal ajal on kohtuvaidlus pooleli Tallinna-Narva maantee Kukruse-Jõhvi lõigu hanke osas, kus konkurendid vaidlustasid Merko Ehituse kvalifitseerumise.

Merko Ehitus peab tingimust põhjendamatuks ning esitas oktoobri alguses vaide, mille riigihangete ameti vaidlustuskomisjon jättis oktoobri lõpus rahuldamata. Seni maanteeamet vaidluse tõttu hankemenetlusega jätkata ei saa.

Järgneb neljapäeval toimunud Ringkonnakohtu otsus:

Ringkonnakohus leiab, et AS Merko Ehitus kaebuse näol on tegemist pigem perspektiivika kaebusega: vaidlustusmenetluses hankija poolt esitatud hankemenetluse liigi valiku põhjendused on ebaselged ning nõustuda ei saa vaidlustuskomisjoni seisukohaga, et vastavas osas on

tõendamiskoormus vaidlustajal. Kolmandate isikute õigustele esialgse õiguskaitse kohaldamisega kaebaja õigustega võrreldes ebaproportsionaalset riivet ei kaasne, kuna hankijale taotluste esitamise tähtaeg ei ole veel saabunud. Ringkonnakohtule ei ole ka teada selliseidavalikke huvisid, mis võiksid esialgse õiguskaitse kohaldamist takistada. Arvestades, et pakkumuste avamine oli planeeritud alles 2009. a märtsikuuks, ei ole ajafaktor käesoleva riigihanke puhul ilmselt asjaoluks, mis välistab hankemenetluse peatamise kohtumenetluse ajaks. 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785