5. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skanska esitas kuriteokaebuse

Skanska EMV AS esitas riigiprokuratuurile kuriteokaebuse ettevõtte endise projektijuhi ja kolme fiktiivseid arveid esitanud alltöövõtjast ehitusfirma vastu seoses kahtlustusega ligi 32 miljoni krooni alusetus omastamises.

Skanska EMV juhatuse esimehe Olle Hormi sõnul on Skanska avastanud äärmiselt jultunud ja suuremahulise pettuse, mille võtmefiguuriks osutus kahjuks ettevõtte oma töötaja, kes võimaldas fiktiivsete arvetega ettevõttest välja kanda miljoneid kroone. “Loodan väga, et koostöös politsei ja prokuratuuriga saab petuskeem detailideni selgeks tehtud, süüdlased vastutusele võetud ning meil õnnestub ka alusetult omastatu tagasi nõuda,” lisas ta.

Tänavu oktoobris selgus Skanska EMV sisekontrolli poolt läbi viidud uurimise käigus, et Tallinnas Loopealse elamurajooni ehituse käigus on Skanska EMV projektijuht sõlminud kolme firmaga alltöövõtulepingud, aktsepteerinud väidetavate tööde kohta käivad aktid ja nende eest esitatud arved. Uurimise käigus leidis aga kinnitust fakt, et nimetatud firmad pole kõnealustel Meeliku tn 22/1-22/5 ja Meeliku tn 24/1-24/5 objektidel tegelikult töid teostanud ning esitatud arved on Skanska EMV poolt aktsepteeritud ja tasutud alusetult. Kahtlusalune projektijuht ei tööta enam septembrist alates ettevõttes, kuid Skanska EMV esitab nii tema kui petuskeemiga seotud ettevõtete vastu lisaks kriminaalasja algatamise taotlusele lähiajal ka tsiviilnõuded tekitatud kahju hüvitamiseks.

Skanska EMV käsitleb kuriteokaebuses kahtlustatavate isikute, sealhulgas endise projektijuhi ning kolme alltöövõtufirma juhtide tegevust kui kaebuse esitaja vara omastamist ning kelmust suures ulatuses. Skanska EMV-le tekitatud kahju summa võib uurimise käigus veel täpsustuda.

Antud juhtumis ei ole Skanska EMV tellija kahju kandnud, sest tegu oli fikseeritud lõpphinnaga ehituslepingutega, tööd objektil on Skanska EMV poolt lõpetatud ja hooned tellijale Loopealse Elamu OÜ-le üle antud.

Hormi sõnul loodab ta, et uurimisorganite ja ettevõtte-sisene juurdlus annab selge vastuse küsimusele, kuidas pettus täpselt võimalikuks osutus. Kui kahtlused tõeks osutuvad, on Hormi sõnul tegu küünilise ja jultunud kelmusega, sest kuriteo toimepanijad ei saanud ju arvestada, et sellises mastaabis toime pandud pettus sisekontrolli poolt avastamata jääks. Toimunu oli ka kõigis Skanska kontserni ettevõtetes kehtiva eetikakoodeksi nõuete jäme rikkumine.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785