28. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Q Vara tunnistab oma juhtimisviga

Qvara juhatuse liige Alo Lillepea tunnistas www.ehitusuudised.net-le, et tegi aasta-kaks tagasi suure juhtimisvea, et hoidis nii suurt kulubaasi.

„On üks oluline detail - ma ei arva, et oli mõistlik sellist kulubaasi 2006-2007 hoida, ma nimetaks seda lausa meie suureks juhtimisveaks. Mehitasime ette, lootsime turu kasvule ja organisatsioon muutus laisaks. Seega - koondamine ja efektiivsuse tõstmine oli hädavajalik, seda mitte ainult kulude vaid ka organisatsiooni suutlikkuse mõistes!“ rääkis Lillepea ehitusuudised.net-le. Tema sõnul tuleb igaks juhuks tuleb valmis olla veel hullemaks turuolukorraks 2009 aastal. Eraisikute laenamine kasvab aeglaselt, ettevõtted ei arene tormiliselt, pigem tõmbavad kokku, loetles ta põhjuseid.

„Sama kehtib meie kohta, oleme vähendanud oma püsikulusid sel aastal kolm korda, maksnud maha olulise osa kalleid "mezzanine" laene ja tõstnud oluliselt omakapitali,“ rääkis Lillepea.Alles on põhikompetentsid: arenduses heade kontseptide loomine, finantseerimine, ehitamine, müümine, loetles Lillepea.„Mis edasi? Kas põhi on käes?“ küsis ta ning märkis kohe: “ Ei tea. Teame seda, et endiselt on investoreid, kes ostavad kinnisvara õiges asukohas ja hea kontseptsiooniga. Seda nii eluasemes, industriaalis kui kontoris. Yieldid on tõusnud, kinnisvara väärtus sõltub asukohas mulli tipust kukkunud 30-50%.“

Lillepea sõnutsi on nende plaan lihtne - töötada edasi kapitali kaasamisega, et soetada 2-3 uut projekti väga heades kohtades. Fookuses on põhitegevuse rahavoog (mis on lõpuks positiivne), kreeditoride mahamaksmine, mis on buumi tipul tekkinud. Samuti organisatsiooni efektiivsus. „Seda saab veel tõsta,“ kinnitas ta.

„Ehk aus vastus - meie plaanime kapitali kaasata ja efektiivse meeskonnaga jätkata investeerimist 2009. Vaatame, mis välja tuleb, mitu USA panka veel pankrotti läheb. Mida suurem turbulents, seda raskem on kapitali kaasamisega ja see võib kogu jutu ümber lükata,“ märkis Lillepea.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785