28. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haud: ettevõtted istuvad kaitsekraavis

ASi Kodu Grupp juhatuse liige Margus Haud kirjutab ehitusuudised.net-le, et paljud arendusettevõtjad istuvad kaitsekraavis ning ootavad, mis saab.

Büroo, lao ja tootmispindade osas võiks sellise näite tuua. Tõenäoliselt istuvad paljud ettevõtted niiöelda kaitsekraavis ja ootavad mis juhtuma hakkab, sest kõik ju kirjutavad, et kohe hakkab meil eriti kohe väga-väga halvast minema. Samas ettevõtte töötab stabiilselt samade käibemahtudega ja nende põhiturg toimib ja pikas perspektiivis on nende seis OK. Kui täna pakkuda neile pindasid parema kvaliteediga ja mõnevõrra soodsamalt kui neil omal hetkel kasutuses on siis võib ka siin turgu näha.

Kinnisvaraarendajaid on erinevaid. Elamispinnad, äripinnad, laod ja tootmine. Edasi juba müük ja rent. Müük ühikute kaupa: krundid, korterid, majad. Rent: korterid, majad, büroo ja kaubandus, laod ja tootmine. Siit edasi juba kassavoogude müük: ärihoonete, kaubanduskeskuste müük rentnikega.

Kinnisvara tehingute arv on aastaga kukkunud ca 25-30%. Ka hinnad on langenud ca samas mahus. Enamjaolt puudutab see muidugi elukondlikku kinnisvara. See tähendab, et turg toimib ja ostuhuvi on uutelt hinnatasemetelt olemas. Samas on ka ehitushinnad langenud samas mahus ca 25-30%. Seega peaks kasumlik arendus olema ka täna võimalik.

Loomulikult tuleb täna arendajal leppida väiksemate kasumimarginaalidega sest raha hind on suurem ja ilmselt ka omakapitali osakaal on oluliselt suurenenud aga kokkuvõttes on äri tegemine võimalik. Turg ei toimi selliselt, et kes esimesena ehitab ja valmis saab see ka esimesena müüb.

Müüb ikka see, kes sama kvaliteedi juures saab odavamat toodet pakkuda. Täna on võimalik selgelt odavamalt arendada kui aasta või kaks tagasi. Kogu äri alus on see, et oleks turg. Kui on turg, siis alati leidub neid kes suudavad sellele turule toota. Niipalju siis elukondlikust kinnisvaraarendusest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785