28. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Facio Ehitus: turul polegi põhja

Facio Ehituse As juhatuse esimees Toomas Tromp ütles ehitusuudised.net-le, et kohalikul kinnisvaraturul ei ole üldse põhja.

Rämpsarenduste (nn põllupealsed projektid) hinnad langevad jätkuvalt ja võib juhtuda, et osa neist ei müüda kunagi ära, arvas Tromp.

"Jäävad lihtsalt seisma või lammutatakse ning arendajaid ei päästa ka kulude kokkutõmbamine," märkis ta.

Samas kvaliteetarenduste (väga hea asukoht, sobiv planeering ja kvaliteetne ehitus) hinnalangus on peatunud, neid ostetakse ja ei saa välistada selliste arenduste hinnatõusu tulevikus, arvas ta. Tema sõnul on veel nn keskmikud (enam-vähem asukoht ja keskmisel kvaliteediga majad), milliste osas lõplik korrektsioon ei ole toimunud ja ostja on äraootaval seisukohal. Võimalik on langus, aga see sõltub eeskätt arendajate rahalisest seisust ja ei pea ka enam toimuma. Sama on ka kinnisvaraarendajate endiga. Nõrgad üksiku projekti tegijad ja osa keskmikke ilmselt lahkuvad turult kas pankroti kaudu, vaikselt hääbudes või suurematega ühinedes, märkis ehitusärimees.

"Kuna laos oleva hea kvaliteediga kinnisvara hulk pidevalt väheneb, oleks pikema visiooniga arendajatel täna mõistlik näha 3-4 aasta perspektiivis positiivset arengut, kavandada uusi projekte ja soetada selleks sobivaid kinnistuid," osutas Tromp.

Küll tasub tema sõnul kavandada vaid heatasemelisi arendusi nii asukoha kui kvaliteedi mõttes, pakkudes uuenduslikke, ostjaid kõitvaid lahendusi. Teistele ei leidu ilmselt ostjaid. Kopa maasse löömiseks aeg enne 2010. aastat ei saabu, aga see ongi paras periood kõigi tegevuste kavandamiseks.

Samas võiks mitmesugustel põhjustel pooleli jäänud projektid kohe lõpule viia, soovitab ta -seda soodustab oluliselt langenud ehitushind, mis kompenseerib laenuraha kallinemise ja pikenenud müügiperioodi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785