22. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pindi: kinnisvaraturg jagatakse ümber

Järgneva paari aasta jooksul näeme kinnisvarafirmade tegevuses ja positsioonides hulganisti muutusi ning ootamatu ei oleks isegi terve turu ümberjagunemine, kirjutab Pindi Kinnisvara juhatuse esimees Kalev Roosiväli tänases Äripäevas.

Lähema aasta jooksul jääb turule 3-4 suuremat kinnisvarabürood, mis hõivavad vähemalt kolmandiku turust, ennustab ta.

Turul on kinnisvara ostu-müügitehingute arv kahanenud kolmandiku võrra ehk 61 000 tehingult tippajal 2006. aastal eeldatavalt ca 40 000 tehinguni tänavu.

Samal ajal on kinnisvarabüroode arv märkimisväärselt kasvanud. Enamus neist rajas kogu finantsstruktuuri headele aegadele, keskendudes eelkõige kõrgetele, kui mitte põhjendamatutele tuludele, mitte kontrollitud ja õigustatud kuludele.

Pole kahtlustki, et turul hakkavad õige pea toimuma korrektiivid ning praegused üksikud teated kinnisvarabüroode tegevuse lõpetamistest saavad kulminatsiooni alles järgmisel aastal.

Mis siis juhtub? Juba praegu teevad kinnisvarabüroode kliendid karmi, kuid õiglase valiku tugevate kaubamärkide kasuks. Müüjaturu tingimustes ei pruukinud olla suurt vahet, kas vara vahendas mõni sõbrast kinnisvaramaakler või suur ja mainekas büroo.

"Nüüd on see oluline ning mitte ainult usalduse tõttu kaubamärgi vastu - on käputäis firmasid, kes suudavad analüüsida turgu oluliselt põhjalikumalt kui teised turutegijad ning langevas turukeskkonnas maksab ainult adekvaatne info, olgugi see kliente kainestav," arvab Roosiväli.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785