11. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu vanast pärmitehasest saab äripiirkond

Täna avati Tartus näitus, kus tutvustatakse endise pärmitehase kvartali tulevikuplaane. Septembri lõpuni avatuks jääva näitusega saab tutvuda Tartu Kultuuritehase teise korruse galeriis aadressil Pikk tn 58.

BVL Kapitali ja Tartu Linnavalitsuse poolt aasta alguses väljakuulutatud veerand miljoni kroonise preemiafondiga piirkonna arhitektuurikonkursile esitasid omapoolsed nägemused piirkonna arengust neli arhitektuuribürood: Kosmos, Pluss, U-Disain ja Pucher&Bramberger, teatas arendaja.

Žürii, mille koosseisu kuulusid Tartu Linnavalitsuse ja Eesti Arhitektide Liidu esindajad ning mitmed Eesti tunnustatud arhitektid, tunnistas parimaks tööks Austria firma Pucher&Bramberger lahenduse, kus on arvestatud nii piirkondliku eripäraga, ajalooliste hoonete säilitamisvõimaluste ja eksponeerimisega ning Tartu linnale omase vaimsusega.

BVL Kapitali arendusjuhi ja arhitektuurikonkursi žürii esimehe Tanel Hageli sõnul on piirkonda kavas rajada aktiivne kultuurile ja ettevõtlusele ühine infrastruktuur, mis annab suure lisandväärtuse kogu linnale. "Eesti ettevõtlus vajab tegelikult märksa enam loovat lähenemist nii enese ees seisvate probleemide lahendamisel kui igapäevases tootearenduses. Ühine linnaruum loomeinimestele ja loometööstuse ettevõtjatele loob kindlasti palju uusi võimalusi ja sünergiat," selgitas projekti eesmärke Hagel.

Tartu linnaarhitekt Tiit Sild leiab, et arendaja ja Kultuuritehase loojate aktiivne koostöö toob Tartusse globaalset sünergiat. "Kinnisvarabuum on läbi. Parimad arendajad on kindlasti teadvustanud, et enam ei müüda ruutmeetreid, vaid keskkonda. Seejuures on olulisteks märgusõnadeks soodne asukoht, komplektsus, teenuste mitmekesisus, keskkonna kvaliteet ja identiteet. Ülejõe magalarajoonile mõjub Pärmivabriku kvartali terviklik arendus kindlasti rikastavalt. Juurde tekib vaba aja veetmise kohti, töökohti, kultuur tuuakse inimestele lähemale. Ajalooline taust Pärmivabriku näol tuleb siinjuures vaid kasuks," selgitas Sild.

AS BVL Kapitali kava kohaselt arendatakse endise pärmivariku kvartalist aktiivne äri- ja kultuurikeskus, kus pearõhk on pandud loomemajandusele. Kõrvuti mitmete loomeettevõtlusega hakkab keskuses olulist osa omama seal juba praegu tegutsev Tartu Kultuuritehas, kus luuakse ideaalne pinnas alustavatele loomeinimestele oma ideede teostamiseks. Samuti leiavad piirkonnas enesele koha mitmed tugiteenused kaupluste, salongide ja kohvikute näol ning korterid nii loomeinimestele kui tudengitele.

Ajalooline Pärmivabriku kvartal asub Tartu kesklinnas jäädes linna aktiivsesse piirkonda Tigutorni ja Plasku lähedusse Emajõe kaldale.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785