27. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pekingis on oodata kinnisvaramulli lõhkemist

Kolm kuud enne olümpiamänge jäi Pekingi kinnisvaramulli kasv kängu. Ekspertide sõnul on sügisel aga oodata tõelist mulli lõhkemist ja hindade kukkumist.

„Septembris tuleb korralik pööre. Siis hakkavad kinnisvarahinnad järsult langema,“ rääkis üks Hiina tuntumaid sõltumatuid kinnisvaraeksperte Cheng Qian uudisteagentuurile TT.

Sarnaselt kogu Hiina majandusele on kinnisvarahinnad Pekingis viimaste aastate jooksul tõsiselt paisunud. Mulli on kasvatada aidanud ka olümpiamängud, vahendas di.se.

2006.-2007. aastal tõusid hinnad kõrgustesse. Ehitajad ajasid kulud meeletuks, nii et tegelikult ei suutnud inimesed nende hindadega enam osta. Tänavu maist jäigi tõus vaiki. Pekingi kesklinna korteri eest tuleb keskmiselt välja käia 26 000–40 000 jüaani ehk umbes 40 000–60 000 krooni.

Cheng usub, et Hiina keskpank on peagi sunnitud baasintresse tõstma. Sellega võiks ohjata kasvavat inflatsiooni. Tema hinnangul aga püsiksid eluasemelaenude intressid endiselt samal tasemel, umbes 7 protsendil.

„Samas mõjutab baasintressi tõstmine kindlasti aktsiaturgu ja ennekõike inimeste mõtlemist. Lisaks viib inflatsioon selleni, et inimeste reaalpalgad ei kasva kinnisvara hinnatõusuga sugugi ühes taktis. Seetõttu usun ma, et hinnad langevad tõsiselt,“ rääkis Cheng.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785