1. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Norra investeerimispank: Eesti ja Läti kinnisvaraturg langeb veel 30%

Äripäeva sõsarportaal biznews.lv kirjutas täna, et Norra investeerimispanga ABG Sundal Collier uuring näitas lähitulevikus Eesti ja Läti kinnisvaraturu langust veel 20-30%, millest tulenevalt on kõige suuremad kahjumid krediidivaldkonnas SEB Pangal ja Swedbankil.

Hansapank Eesti juht Priit Perens ütles väidet kommenteerides, et Hansapangal on loodud spetsiaalne meeskond, kelle ülesanne on tegeleda probleemsete klientidega.

“Jälgime regulaarselt oma kliente ja proovime erinevate tunnuste abil leida potentsiaalseid probleeme, et neid ennetada. Üritame aru saada, kas kliendi probleemid on fundamentaalset laadi või on tegu likviidsusprobleemidega. Esimesel juhul üritame koos kliendiga raske aja üle elada. Teisel juhul üritame vähendada oma kahjumit nii palju kui võimalik.“

Mis puutub panga tegevust kinnisvaraarendajatele laenu andmisel, siis lähtume kinnisvaraettevõtete puhul konservatiivsest finantseerimispoliitikast ja jälgime tähelepanelikult olukorda turul, rääkis Perens. „Oleme juba mõnda aega eeldanud kliendipoolset suuremat omafinantseeringu määra ning uute projektide puhul eelistame tugeva rahavoo ja suurema kapitaliseeritusega projekte. Nende abinõude kaudu suuname ka kliente konservatiivsusele.“

Küsimusele, milliste kriteeriumite järgi ABG Sundal Collier võis jõuda järeldusele, et suurim kahju on just SEB Pangal ja Hansapangal, vastas juht, et ilmselt jõudis ABG Sundal Collier sellisele järeldusele, kuna Swedbankil on Eesti ja Lätis eluasemelaenu turgudel suurim laenuportfell. Eeldades, et laenukahjumid jagunevad üle kõigi turuosaliste ühtlaselt, on ka meie kahjumid absoluutses väljenduses kõige suuremad ja avaldavad kõige suuremat mõju omanikpankade kasumitele, ütles Perens.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785