1 august 2008
Jaga lugu:

Norra investeerimispank: Eesti ja Läti kinnisvaraturg langeb veel 30%

Äripäeva sõsarportaal biznews.lv kirjutas täna, et Norra investeerimispanga ABG Sundal Collier uuring näitas lähitulevikus Eesti ja Läti kinnisvaraturu langust veel 20-30%, millest tulenevalt on kõige suuremad kahjumid krediidivaldkonnas SEB Pangal ja Swedbankil.

Hansapank Eesti juht Priit Perens ütles väidet kommenteerides, et Hansapangal on loodud spetsiaalne meeskond, kelle ülesanne on tegeleda probleemsete klientidega.

“Jälgime regulaarselt oma kliente ja proovime erinevate tunnuste abil leida potentsiaalseid probleeme, et neid ennetada. Üritame aru saada, kas kliendi probleemid on fundamentaalset laadi või on tegu likviidsusprobleemidega. Esimesel juhul üritame koos kliendiga raske aja üle elada. Teisel juhul üritame vähendada oma kahjumit nii palju kui võimalik.“

Mis puutub panga tegevust kinnisvaraarendajatele laenu andmisel, siis lähtume kinnisvaraettevõtete puhul konservatiivsest finantseerimispoliitikast ja jälgime tähelepanelikult olukorda turul, rääkis Perens. „Oleme juba mõnda aega eeldanud kliendipoolset suuremat omafinantseeringu määra ning uute projektide puhul eelistame tugeva rahavoo ja suurema kapitaliseeritusega projekte. Nende abinõude kaudu suuname ka kliente konservatiivsusele.“

Küsimusele, milliste kriteeriumite järgi ABG Sundal Collier võis jõuda järeldusele, et suurim kahju on just SEB Pangal ja Hansapangal, vastas juht, et ilmselt jõudis ABG Sundal Collier sellisele järeldusele, kuna Swedbankil on Eesti ja Lätis eluasemelaenu turgudel suurim laenuportfell. Eeldades, et laenukahjumid jagunevad üle kõigi turuosaliste ühtlaselt, on ka meie kahjumid absoluutses väljenduses kõige suuremad ja avaldavad kõige suuremat mõju omanikpankade kasumitele, ütles Perens.

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva@ehitusuudised.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785helen.paapsi@aripaev.ee