7. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juuni kinnisvaratehingud aasta madalaimad

Juunis sõlmiti Tallinna ja Harjumaa kinnisvaraturul vähem tehinguid kui varasematel kuudel ning tehingute koguväärtus oli aasta madalaimal tasemel, teatas Uus Maa kinnisvaraanalüütik Annika Jakobson.

"Korterite, eramute ja kruntide pakkumine oli juunis stabiilne ning hinnatase jätkas langust. Tallinnas oli kokku valida keskmiselt 9000 korteri vahel, millest umbes 20-25% moodustavad uued korterid,üldine pakkumismaht Tallinnas on aastaga suurenenud 10-15%," sõnas Jakobson.

Maa-ameti andmetel sõlmiti juuni kuus Harjumaal 651 ja Tallinnas 527 tehingut korteriomanditega, mis on 17% vähem kui mai kuus. Aastase perioodi võrdluses on tehingute arvud kahanenud umbes 36%, märkis ta.Kõige enam tehti juuni kuus tehinguid Lasnamäel, Kesklinnas ja Mustamäel, kusjuures magalapiirkondades tehingute arvud võrreldes maiga tõusid või jäid samaks.

Keskmine tehinguhind Tallinnas ja Harjumaal jätkas vaikset langust, kusjuures statistika põhjal paljudes linnaosades, nagu näiteksKesklinnas, Lasnamäel, Mustamäel ja Kristiines tehinguhinnad ei langenud. Alates märtsist on keskmine hinnalangus olnud 1% kuus.

Korterite tehinguhinnad on Uus Maa andmetel kesklinna vanemates elamutes keskmiselt vahemikus 25 000-30 000 kr/m2 ning uutes elamutes keskmiselt 27 000-38 000 kr/m2. Magalapiirkondades on vanemate korterite hinnad keskmiselt vahemikus 16 000-20 000 kr/m2 ning uute korterite hinnad 23 000-27 000 kr/m2.

Hoonestamata elamumaa turg oli juunis tehinguaktiivsuselt sarnane maiga. Tehingute arvud on aastaga kahanenud üle kahe korra. Kevad-suvel on siiski rohkem huvi hakatud tundma kruntide vastu, kuna hinnad on palju langenud ning ka ehitushinnad soodsamad. Võrreldes tippajaga 2006. aastal on tehinguhinnad maaklerite sõnul kahanenud kuni 40%.

Tallinna hinnatud elamupiirkondades (Pirita, Kakumäe, Nõmme, Kristiine) algavad kruntide hinnad 1,9 miljonist kroonist ning eramute hinnad 3,7 miljonist kroonist. Tallinnast väljaspool, kuni 40 km raadiuses, võib eramukrunte leida ka hinnaga alates 300 000–600 000 krooni.

Harjumaal on uuseramute hinna alampiir 1,5 miljonit krooni. Aktiivsem mõjusfäär on 10 km raadiuses Tallinnast, kus uute eramute hinnad algavad 2,5 mln kroonist ning kruntide hinnad juba 600 000 kroonist.

Juuli kuu võib tulla tehinguaktiivsuselt vaiksem kui juuni, kuna paljudel on sel ajal puhkused ning ilusad ilmad meelitavad tegelema muuga kui kinnisvaraga. Pakkumismahud ei suurene märkimisväärselt ning jätkuvalt võib oodata hindade korrigeerimist ning ostjate poolset survet hindade alandamiseks, ütles Uus Maaanalüütik Jakobson.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785