30. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merrill Lynchi roisklaenud läksid kaubaks viiendikuga nominaalist

Merrill Lynchi 31 miljardi dollarise nimiväärtusega probleemsed kinnisvarainvesteeringud ostis 6,2 miljardi dollariga ettevõte, kes on sarnaste tehingutega alates 90ndate algusest juba ilusti teeninud, lisaks laenas tallekolmveerandi ostusummast müüja ise.

Tegu oli John P. Graykeni jaoks tüüpilise tehinguga: laenuturu kukkumisel 90ndate alguses ostis ta kokku investeeringuid, mida keegi teine ei tahtnud, ning teenis sellega varanduse, kirjutas täna New York Times. Nüüd üritab ta seda korrata, omandades kinnisvaralaenukriisi jääke. Esmaspäeva õhtul nõustus tema Lone Star Funds ostma suurpangalt enamiku tolle juba lehkama hakanud kinnisvarainvesteeringuist. Kui investeering osutub väärtusetuks, kannab valdava osa kogukahjust Merrill Lynch ise, mitte ostja.

Peaaaegu kõigi Wall Streeti analüütikute hinnangul tegi mees hea äri. “See on hea diil,” ütles Sanford C. Bernstein & Company analüütik Brad Hintz.

Alates 1995. aastast on Grayken paigutanud üle maailma (Lõuna-Koreas, Jaapanis, Saksamaal) kõrbevate finants- ja kinnisvarainvesteeringute omandamisse 23 miljardit dollarit. Töö nendega on pikaajaline ja nõuab oskuslikku navigeerimist kõikvõimalike karide vahel. Lone Star ostab laenuportfelli ning paneb suure hulga inimesi läbi töötama igat laenu üksikjuhtumina.

Bostonist pärit Harvard Business Schooli haridusega Grayken töötas varem Morgan Stanleys kinnisvara alal, kuni 90ndate algul alustas eraärisid. Sel ajal õnnestus tal kahasse Texase miljardäri Richard Bassiga firma Brazos kaudu sisse kasseerida 77% ette võetud halbade laenude summast. Mees on loobunud USA kodakondsusest ning kolinud Londonisse, jagades nüüd oma aega Londoni ja Ühendriikide vahel.

Informeeritud isikute teatel, kellel pole lubatud oma nime all ajalehes seda kinnitada, võib Merrilli müügiotsus olla indikatsioon sellest, et pangad on muutmas oma suhtumist ning taolisi odavaid müügipakkumisi võib veelgi tulla. “Neil ei ole veel isu täis,” märkis üks neist allikatest Lone Stari kavade kohta.

Ka Lone Staril pole alati hästi läinud. 2007. aasta tehinguis Korea pangaaktsiatega süüdistati ettevõtet aktsiahindadega manipuleerimises ning ühele juhtivtöötajale mõisteti viis aastat vanglat, mille apellatsioonikohus küll hiljem ära muutis.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785