11. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Reinsalu plaanib Muuga sadama külje alla äriparki

Ettevõtja Margus Reinsalu firma plaanib Muuga sadama vahetusse lähedusseehitada 68hektarilise ärikompleksi, mille orienteeruv maksumus ulatub kuni 60 miljoni kroonini.

Muuga sadama territooriumistvaid 800 meetri kaugusele jäävat kompleksi arendab AS Maardu Katlamaja. Kogu kompleksi pindalast kuulub Maardu Katlamajale42 hektarit. Need on krundid Lao 17/1, Lao 17/2 ja Lao 17/3.

AS Maardu Katlamaja kuulub ASile KC Kinnisvara, mille aktsionärideks on omakorda AS KC Grupp ja OÜ H2 Invest. Aripaev.ee on varem kirjutanud, etendine kasiinoärimees Margus Reinsalu ajab praegu Eesti kõrval kinnisvaraäri ka Marokos.

Detailplaneering koostamisel

Tänavu aprillis hakati koostama Lao tänava ärikompleksi detailplaneeringut, mis hõlmab maakasutuse ja hoonestuse tingimusi ning juurdepääsuteede, parkimise ja tehnovõrkude lahendamist. Detailplaneeringu keskkonnamõju hindamine algas mais. Planeering jõuab Maardu linnaisade lauale selle aasta lõpuks.

KC Kinnisvara juhatuse liige Herki Hollak rääkis aripaev.ee-le, et detailplaneeringu esialgse eskiisi kohaselt on tulevaste kruntide kasulik pindala 38 hektarit. Kruntide suurused jäävad 6000 ja 18000 ruutmeetri vahele. Nende müükalgab kõige varem aasta pärast.

Plaanide kohaselt kerkivad Lao tänavale äri-, tootmis- ja laohooned. "Sihtgrupiks ettevõtted, kes vajavad maad sadama ja oluliste transpordisõlmede läheduses," ütles Hollak. Maardu linna üldplaneeringu andmetel langeb kavandatava äripargi asukoht kokkunn logistikakoridoriga, mida peetakseMaardus kõige intensiivsema arengu piirkonnaks.

Hollaku sõnul on investeeringute kogumahtu praegu veel raske öelda, kuna teede ja tehnovõrkude täpset maksumust pole teada. "Hinnanguliselt jääb maksumus vahemikku 40-60 miljonit krooni," ütles Hollak. Raha tuleb omavahenditest ja ka laenudest, kui pangad investeerimishetke kättejõudmisel veel laenu annavad, märkis ta.

"Teede ja võrkude ehituse algus sõltub turuolukorrast," lisas Hollak.

Konkurent müüb juba krunte

Colliers Internationali andmetel ehitatakse Muuga sadama väravasse üht Balti riikide suurimat äriparki, mis hakkab kandmaPõhjaranna Äripargi nime. Selle ehitus algabtänavu ja krundid on juba müügis. Äripargi omanikuks on iirlastele kuuluv ettevõte Keltic Global Estonia OÜ.

Põhjaranna Äripargikogupindala ulatub 78 hektarini ja kruntide hinnad algavad 60 eurost ruutmeetri kohta, millele lisandub käibemaks. Lisaks äri-, tootmis- ja laohoonetele tuleb Põhjaranna Äriparki ka hotell koos spaaga ning ostukeskus.

Herki Hollak tunnistas aripaev.ee-le, et konkurents piirkonnas on tihe. Loomulikult on selline oht olemas, et hilisemad tulijad saavad oma krunte müüa alles järgmise majandusbuumi künnisel, märkis Hollak. "Peame silmad lahti hoidma ja vaatama, mida teised arendajad piirkonnas teevad," sõnas ta.

LisaksPõhjaranna Äripargile ja mitmetele pisematele tegijatele tuleb KC Kinnisvara tütarfirma projektil rinda pista ka Sadama tööstuspargiga, mida arendab Tallinna Sadam. "Seal on otsene raudteeühendus ja sadama soosiv hinnapoliitika," rääkis Hollak.

Samas läbib Muuga sadamat 90% kogu Eestitransiitkaupade mahust. Magus äriparkide piirkond jääb sõna otseses mõttes raudtee, maantee ning meretee ristumiskohta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785