3. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Audiitor ennustab Q Varale peatset surmahoopi

Täna avaldatud majandusaruandele lisatud audiitori otsus seablühiajaliste laenude all ägavaQ Vara jätkusuutlikkuse kahtluse alla. Tapakirves võib kukkuda juba 30. juunil.

Vannutatud audiitor Veiko Hintsov märgib, et suurem osa Q Vara ja tema tütarettevõtete laenudest on lühiajalised. "Tulenevalt turuolukorrast ei pruugi põhitegevusest laekuvad rahavood olla piisavad, et neid kohustusi tähtaegselt tasuda," viitab audiitor kiirelt saabuvatele maksetähtaegadele ning kopsakale intressile.

"Nimetatud asjaolu võib avaldada mõju Q Vara ASi ja tema tütarettevõtjate tegevuse jätkuvusele," ütleb audiitor ja lisab, et langeva kinnisvaraturu tingimustes on Q Vara raamatupidamisaruanne kõvasti õhku täis.

Probleeme ei tekita ainult kinnisvaraturu langus. Q Vara majandusaruannet kontrollides leidis audiitor selles9 miljoni krooni ulatuses vigu. Aruanne ei kajasta 7 miljoni kroonist kahjumit, mis tekkis Pärnu mnt kinnistu müügist. Kajastamata on ka Q Vara tütarettevõtte SIA Zebru garantiiremondi kohustus, mis võib ulatuda ligi 1,3 miljoni kroonini. Lisaks on SIA Zebru varusid näidatud 1,2 miljoni krooni võrra suurematena, kui eellepingute kohaselt vara müügist reaalselt laekub.

Audiitor tunnistab ühtlasi, et talle ei meeldi, kuidas Q Vara omanikud firmast miljonite kroonide kaupa lihtsalt aadrit lasksid. "Q Vara AS ja tema tütarettevõtjad on andnud olulises summas laene aktsionäridele, aktsionäridega seotud ettevõtetele ning tütarettevõtjatega seotud isikutele, sh juhatuse ja nõukogu liikmetele," seisab otsuses.

Äriseadustiku kohaselt ei tohi aktsiaseltsid oma juhatuse ja nõukogu liikmetele laenu anda. Tütarettevõtted võivad emaettevõttele või selle omanikele laenu anda vaid siis, kui see ei kahjusta kontserni majanduslikku seisundit ega võlausaldajate huve. Q Vara ja tema tütarettevõtted pole aga oma kohustusi võlausaldajate eestäitnud, viibutab audiitor sõrme.

Q Vara saab audiitori käest nahutada ka võlakirjaemissiooni tingimuste rikkumise tõttu. Pattude lunastamise tähtajaksseadsid võlakirjainvestorid 30. juuni. Selleks päevaks tuleb Q Varal vähendada lühiajaliste laenude koormat ning kaasata omanikeringi täiendav investor.

Ebaõnnestunud tehingukorral võivad võlakirjaomanikudnõuda väärtpaberite viivitamatut lunastamist ning kogunenud intresside väljamaksmist. Muidu saabuks võlakirjaemissiooni käigus seatud lunastustähtaeg saabub alles 2009. aastal.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785