2. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Analüütik: hapude laenude kasv ei üllata

Kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompargi sõnul pole halvaksläinud eluasemelaenude kiires kasvus midagi üllatavat, sest veel poolteist aastat tagasi anti laenu praktiliselt igaühele.

Toompark meenutab, et oli ka selliseid juhuseid, kus laenuvõtja kauples hindajat korter 5 000 krooni kõrgemaks hinnata. "Pole ime, et sääraselt viimase piiri peal võetud laenud hapuks lähevad," möönis analüütik. Tema sõnul ei pea hetkel veel murelikud olema need, kes ostsid korteri enne 2006. aasta suve, sest praegune hinnatase on sellega võrdne. Ent need, kes buumi tipus 10% omafinantseeringuga või sootuks ilma selleta omale kinnisvara soetasid, on hetkel miinuses.

"Kui loodetud palgatõus jääb tulemata või töökoht sootuks kaob, tuleb kinnisvara müüa alla soetushinna," rääkis Toompark. See tähendab, et peale müüki jäädakse ikka veel pangale võlgu.

Seepärast püütakse iga hinnaga laenu kuumakset tasuda ning võetakse kasvõi kiirlaenu.Toompark hoiatas, et säärase rapsimisega läheb asi vaid hullemaks. Raskustesse sattunuil tuleks pigem probleeme sisulise külje pealtlahendada.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785