26. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mustamäe ja Kristiine on hüppelauaks noortele peredele

Uus Maa Kinnisarabüroo Mustamäe piirkonna juht Kristjan Reinoja kirjutas tänases Äripäevas, et hinnadMustamäel ja Kristiineson langenud, võimaldadesnoortel vajaliku summa ulatuses pangast laenu saada, kuigi peavad oma vanemate korteri või maja laenu lisatagatiseks panema.

Võib öelda, et nõudlus vanade korterite järele on suurem, sest hind on vastuvõetavam. Mustamäe eelistatumad piirkonnad on Siili tänav ja Sütiste tee. Kristiines on hinnatud eramajade piirkonna lähedal väiksemates kortermajades paiknevad korterid.

Mustamäel on madalamalt hinnatud Kadaka tee ja Akadeemia tee korterid, samuti Vilde tee lõpus asuvad korterid. Peamisteks põhjusteks kaugus kesklinnast, Kadaka teel kehvem infrastruktuur ja Vilde teel ka elamute kõrge vanus. Kristiines on madalaimalt hinnatud Seebi tänava ja Järve piirkonnas asuvad korterid.

Kuna pakkumine ei ole enam oluliselt suurenenud, siis ei ole märgatavalt pikenenud ka müügiperioodid. Kui hind on mõistlik ja vastab praegusele turuolukorrale, siis kulub ostja leidmiseks keskmiselt kuni kolm kuud.

Maa-ameti andmetel on tehingute arv Mustamäel aastaga kahanenud umbes 28%, Kristiines aga veidi enam, keskmiselt 45%. Esimese kvartali jooksul tehingute arv igakuiselt tõusis. Keskmine tehinguhind on aastaga nii Mustamäel kui ka Kristiines langenud umbes 15%. Mustamäe ja Kristiine järgivad üldist turutrendi, kuna ka Tallinnas tervikuna on keskmine tehinguhind võrreldes aastataguse ajaga langenud umbes 14%.

Ka uutes arendustes on hindasid alandatud ja mõne projekti puhul kuni 30%. Hindade alandamine on Mustamäel mõjunud väga hästi - Mäepealse elamutes on peale hindade langetamist oluliselt rohkem tehinguid tehtud ning vaid paarkümmend korterit on alles. Kristiines on uusarendustes hindu samuti alandatud, kuid korterite väikse mahu tõttu on ka hinnalangus olnud väiksem. Mustamäe uutest korteritest on vabad umbes 40%, Kristiines 30%.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785