19. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aprill kulges kinnisvaraturul tõusvas joones

Aprillis tehingute arv Tallinna kinnisvaraturul kasvas, keskmine hind jätkuvalt langes.

Kuigi aastases arvestuses sõlmiti Tallinnas korteriomanditega tehinguid ligi 30% vähem, siis võrreldes aasta esimese kuuga tehti 36% rohkem tehinguid, kirjutas Uus Maa Kinnisvarakonsultantide kinnisvara analüütik Annika Jakobson Äripäeva Kinnisvara rubriigis. Kokku sõlmiti maa-ameti andmetel aprillis Harjumaal korteriomanditega 894 tehingut, sealhulgas Tallinnas 730.

Tehingute arvu kasvu peamiseks põhjuseks võib pidada langenud hindasid, sesoonsust ja uusarenduste sooduskampaaniaid.

Korteriomandite keskmine hind aga jätkas vaikselt langemist, aprillis keskmiselt 2%. Enim odavnesid magalapiirkondade ja kesklinna korterid. Aastataguse ajaga võrreldes on keskmine hinnalangus Tallinnas 15%, aasta algusest on hinnad alanenud 4%.

Tehinguhindade languse peamiste põhjustena võib välja tuua järgmised tegurid: suur pakkumine ja valikuvõimalus, sellest tulenevalt pikad müügiperioodid; pankade konservatiivsem laenupoliitika, mis teeb inimestele kinnisvara soetamise keerulisemaks; inimeste ootused tuleviku suhtes on muutunud pessimistlikumaks.

Harjumaa hoonestamata elamumaa turul oli samuti aprill veidi aktiivsem kui varasemad kuud. Vaatamata sellele on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga tehinguaktiivsus siiski väike. Tehinguid sõlmitakse umbes 40% vähem ja 30-40% madalama hinnaga. Suurenenud on huvi just Tallinnale lähemal asuvate piirkondade vastu, kuna sealsed krundid ja eramud on muutunud tänu hinnalangusele ostjatele kättesaadavamaks.

Hindade langus praeguses turuolukorras on paratamatu, kuna pakkumine ületab nõudlust.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785