12. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tiivas: investeerida tasub kõiki kolme Balti riiki

Rootsi varahaldusfirma East Capital International Baltikumi regioonijuhi Gert Tiivase sõnul oleks kõige mõistlikum investeerida ettevõtetesse, mida on aktraktiivseks hinnatud.

Küsimusele milliseid aktsiaid tasub Baltikumi turul soetada vastas mees kelmikalt, et konkreetseid aktsaisoovitusi ta siinkohal andma ei hakka.

„Konkreetseid aktsiasoovitusi ma siinkohal küll andma ei hakka,“ naeris Tiivas.„Meile meeldivad endiselt sektorid, mis on seotud kohalike majanduste eduga, siinkohal pean ma silmas näiteks teenindust, pangandust, telekommunikatsiooni ja kaubandust. Päeva lõpuks on jällegi kõige olulisem see, et kas ettevõte on hinnatud atraktiivseks või mitte,“ rääkis mees.

„Viimase paari aasta jooksul oleme näinud palju näiteid ettevõtetest, mis on olnud ebarealistlikult hinnatud ja see tähendas, et me ei näinud rahateenimiseks võimalust,“ rääkis Tiivas.

Milline on Teie arvates hetkel kõige atraktiivsem Balti riik, kuhu investeerida?

„Ma arvan, et kõiki kolme riiki tasub investeerida. Arvan, et see mis Baltikumis vahepeal juhtus on normaalne. Mitu aastat järjest läksid majanduskasvu numbrid kosmiliseks. See tähendab aga pahatihti, et üha rohkem inimesi kaotavad reaalsustaju ja ootavad kosmilisi tulusid. Meiesugustele finantsinvestoritele, kes tahavad võtta pikaajalisi vaateid ja teenida raha ka oma klientidele, tegi see Balti riikidesse tuleku päris raskeks. Nüüd on näha esimesi positiivseid märke, aktsia hinnad on juba natukene korrigeeritud,“ rääkis mees.

Millised on Vilniuses toimuva investorite ja koostööpartnerite kliendikonverentsi läbivad teemad?

„Läbivamate teemade kohta on veel raske teha kokkuvõtet aga ma arvan, et ülimalt muljetavaldav olnud Balti riikide majandus. Küsimus on selles, et millisel kujul ja milliste numbritega see jätkub. Nagu me kõik teame on viimased kvartalid toonud murepilvi nii Baltikumi kui ka muudesse riikidesse ning nüüd on tõenäoliselt kõigi jaoks suur küsimus, mis edasi saab?

Mis arvamusel ollakse konverentsil Balti riikide kinnisvaraturust?

„East Capitalil on täna Baltikumis Arco Varaga kahasse üks kinnisvarafond, kus oleme ostnud 18-19 objekti, mille turuväärtus on täna hinnanguliselt 200 miljonit eurot. Oleme näinud olukorda, kus kinnisvara hinnad on läinud käest, mille tulemusena muutus välisinvestorile investeerimine Baltikumi väga raskeks,“ sõnas Tiivas.

„Ma ise loodan, et need asjad saavad korrigeeritud. Loodan, et Eestisse ja tervesse Baltikumi jõuab aeg, kus saadakse aru, et kogu raha ei saa korraga laua pealt ära võtta, tuleb jätta raha ka nendele kellelt ootame investeeringuid,“ selgitas mees, lisades, et siinkohal ei ole tähtis millisesse sektorisse investeerida.

„Tükk aega räägime sellest, et jube tore oleks, kui keegi tooks Eestisse mingi tootmise. Nüüd aga saame üha rohkem uudiseid, kus suured eksportöörid panevad oma tootmise kinni või vähendavad tootmist. See on tulnud väga lihtsal põhjusel, kulud on tõusnud aga tulud ei ole ja kasumlikus on langenud. Sama on ka meil. Meie jaoks on kulu ostetava kinnisvara hind. Kui see tõuseb nii hullumeelselt, kui ta siin vahepeal tõusis, siis loomulikult tähendab see seda, et oodatav tulu jääb oluliselt väiksemaks,“ rääkis Tiivas.

Kas investorid on jätkuvalt Eestis huvitatud, või on nad oma pilgud mõnda teise Balti riigi poole pööranud?

„Investorid ei vali niivõrd Eesti, Läti või Leedu vahel,“ seletas Tiivas. „Ma loodan, et me Eestis hakkame aru saama, et me ei saa võtta garanteerituna välisinvestorite huvi meie vastu vaid peame selle nimel jätkuvalt pingutama. Välisinvestorite huvi tagamiseks ei piisa korra toreda tulumaksusüsteemi väljanuputamisest. Investeeringuid ei tehta minevikus teenitud punktide eest vaid neid tuleb iga päev uuesti välja teenida.

Kuidas taastada Eesti atraktiivsus?

„Ma arvan, et tuleb läbi mõelda, mis võiksid olla Eesti konkurentsieelised. 7-8. aastat tagasi oli Eestis liberaalse majanduse- ja maksupoliitikaga ja sisuliselt odava tööjõuga maa. Tänaseks ei ole me nende teguritega enam atraktiivsed,“ avaldas regioonijuht.

„Konkurents on olnud pidev ja ma ütleks, et see on isegi teravnenud. Kui me seitse aastat tagasi võisime kiidelda oma väga atraktiivse tulumaksusüsteemiga, siis tänaseks on ida- Euroopas palju riike, kes ei ole mitte ainult selle Eesti pealt maha viksinud vaid on teinud tulumaksusüsteemi veelgi atraktiivsemaks,“ kirjeldas Tiivas ida-Euroopa konkurentsi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785