22. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sooman: kinnisvara hinnad lõpetasid langemise

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman ütles aripaev.ee-le, et esialgsetel andmetel lõpetasid kinnisvaratehingute hinnad märtsikuus langemise, tehingute arv kasvas.

"Paremaks läheb," kommenteeris Sooman kinnisvaraturu hetkeseisu ja lisas, "märtsis lõpetasid kinnisvarahinnad langemise. Need, kes korteriostu aasta aega edasi lükkasid, on ostma hakanud."

Sooman märkis, et olukorra paranemise puhul on tegu siiski esialgsete andmete, mitte lõpliku tõega.

"Väga palju sõltub praegu müüjatest. Kui nad näevad, et kuue kuu jooksul ei tule keegi nende korterit isegi mitte vaatama, on midagi kindlasti valesti. Kui müüjad lasevad hinnad sinna, kus ostjad on valmis tehingut tegema, läheb asi paremaks," rääkis Sooman.

Soomani sõnul varustab Pindi Kinnisvara müüjaid praktiliselt iga päev värske tehinguinfoga. Avalikes müügikuulutustes näidatud hinna ja tegelike ostu-müügitehingute hinnavahe on väga suur.

"Ostjad ja müüjad on jõudnud kompromissi piirini," tõdes Sooman samas. "Eks on ka arendajaid, kel on rasked ajad, aga mis neist saab,näitavad lähikuud. Viimane aasta aega on olnud ehe surutis. Tehinguid on tehtud samal tasemel kui 10 aastat tagasi."

Peep Sooman ütles, et kitsikuses arendajate saatus sõltub pankadest. "Mis nüüd edasi saab, kuidas nad välja veavad, sõltub pankadest," rääkis Sooman, "kas nad annavad maksepuhkust, nagu seni. Eks arendajate kasum muidugi kahaneb ja kahaneb ja muutub ühel hetkel kahjumiks, aga see ei tähenda veel pankrotti."

Sooman lisas, et kinnisvaraarendajate pankrotilainet pole ennustatud. Räägitud on vaid 10% arendajate pankrotist.

"Mingit üüratut pankrotilainet ma ei usu. Pigem on oodata ühinemisi ja väiksemate arendajate ülesostmist, mida ongi juba toimunud," ütles Sooman. Ametialastele konfidentsiaalsusnõuetele viidatesjättis Sooman täpsustamata, millised firmad väiksemaid arendajaid alla neelanud on.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785