21. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mööbel suunab ostja otsust

Kuna korterite pakkumisi on väga palju, saab ostja valida pigem sellise korteri, kus on väga ilus ning kallis mööbel, sest laenuga ostes ei jagu enam sisustuse jaoks raha.

Hinda mööbli olemasolu väga palju ei mõjuta, ent korteri müük on lihtsalt hõlpsam.

Evely Soomere on otsinud korterit juba üle poole aasta, ent kuna hinnad pidevalt langevad, pole julgenud otsust teha. Tema sõnul võib mööbli olemasolu ning kvaliteet küll otsustav olla, ent möbleeritud korteri eest ta rohkem maksma siiski ei soostuks. "Kui on kaks võrdset korterit sarnase hinnaga, siis otsustan kahtlemata möbleeritud korteri kasuks," märgib ta.

BPE Kinnisvaraeksperdi elamispindade maakleri Kristjan Kaarmani sõnul on muidugi kortereid, kus on sisseehitatud kallid stereosüsteemid, disaineri poolt eritellimusel valmistatud diivan või valgustid, mis on spetsprojekti järgi korterisse paigaldatud. On ka originaalseid lahendusi, mis just sellesse korterisse sobitatud ning annavad müügil teatava eelise.

"Siiski on vähe usutav, et keegi just mööbli pärast mingi korteri ostab. Võib-olla kui on elamises olemas korralik köök ja garderoobikapid vms, on lihtsam müüa, aga olulist hinnalisa need küll ei paku," ütleb Kaarman.

BREC Kinnisvara maaklerteenuse osakonna juht Iris Roosimägi märgib, et kallimate kesklinna korterite puhul võib olulist rolli mängida mööbli olemasolu juhul, kui tegemist on stiilselt renoveeritud või uute disaineri tehtud lahendustega.

Päris uute arendusprojektide juures on saanud ka juba tavaliseks köögimööbli olemasolu.

Kommentaarid

Saale Holstein, 1Partner Kinnisvara maakler

Kui tegemist on väga eksklusiivse mööbliga (antiik, väärispuit), peaks müüja välja arvutama mööbli väärtuse, sest siis hinnatakse korteri ja mööbli väärtust eraldi.

Tavaliselt teeb ostja omapoolse pakkumise mööbli soetamiseks ja kui hinna osas kompromissini ei jõuta, ostetakse kinnisvara ilma mööblita.

Odavamate korterite puhul müügihinnale mööbli hinda eraldi ei lisata. Selle olemasolu on pigem boonus. Kuna praegu on hinna tingimine ostjate poolt väga tavaline, siis tihti teevad müüjad ettepaneku hinda mitte langetada ja pakuvad allahindluse asemel müüjale korterit koos mööbliga osta. Enamasti ostjad sellega ka nõustuvad.

Korterite müügipakkumisi on palju ja seepärast on eelistatud kvaliteetse ja maitseka mööbliga korterid. Eriti oluline on investeerida köögi- ja vannitoa mööblisse, sest see mööbel müüakse alati koos korteriga.

Andres Teder, ERI Kinnisvara tegevjuht

Kogu mööblile kulunud summa saab müüja tagasi väga vähestel juhtudel, see võib olla juhul, kui on tegemist uue disainmööbliga või korterisse hästi sobituva antiikmööbliga. Isegi kui mööbel on väga hästi hoitud, siis üle poole kunagisest ostuhinnast hästi maksta ei taheta. Ostjad on praegu vägagi hinnatundlikud ja otsivad rohkem siiski sisustamata või osalise mööbliga kortereid ning mööbel võetakse siis, kui selle saab soodsalt. Kõige soosivamalt suhtuvad ostjad raskemini paigaldatavasse mööblisse: köögimööbel ja sisseehitatavad seinakapid. Neid on ka müüjal otstarbekas korterisse jätta, kuna demonteerimisel ja transpordil saavad need kindlasti kahjustatud, samuti on neid uude kohta väga raske sobitada.

Kesklinnas ostetakse sisutatud kortereid ka väljaüürimiseks, äärelinnas on sisustatud korterite peamiseks sihtgrupiks noored pered, kes saavad nii ühe laenuga katta ka möbleerimise kulu.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785