1. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sooman: võime aasta lõpuks tagasi 2006. aasta algusesse jõuda

Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul jääb selle aasta hinnalangus kinnisvarasektoris umbes 10% ringi, millega jõuame inimeste ostuvõime poolest tagasi 2006. aasta alguse olukorda.

"Ostujõudu arvestades võin arvata, kui palju peaksid hinnad langema Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Narvas, et jõuaksime samale tasemele buumieelse ajaga. Selleks peaksid hinnad Tallinnas langema 21%, Tartus 18%, Pärnus 25% ja Narvas 30%," märkis Sooman, tuues võrdlusena välja, et käesoleva aasta algusega on muutused olnud vastavalt -5%, +1%, -8% ja +12%.

"Kui jõuaksime sellesse olukorda tagasi, läheks kohe suureks rabamiseks," rääkis Sooman Eesti Kinnisvarafirmade Liidu konverentsil.

Tema sõnul käitub turg ratsionaalsete ootuste teooria põhiselt. "Kinnisvaraturg põhineb suureski osapoolte emotsioonidel – kui tahetakse, et kinnisvarahinnad langevad veel 50%, siis nii ka juhtub. Emotsioonid on ka suuri panku pankrotti ajanud. Arvestades, et mõni pank on suurem kui Eesti majandus. Asi see siis kinnisvaraturuga nii teha on,“ lausus Sooman.

Samas lisas ta: "Praegu aga ootavad inimesed, et hinnalangus lõppeks, inimestel on sellest kõrini. Seetõttu usun, et langus peatub kusagil minu pakutud suurima numbri ja juba praegu toimunu vahel ja jääb ilmselt umbes 10% juurde. Kui hinnad 10% langevad, oleme ostujõu poolest tagasi 2006. aasta alguse seisus."

„2008. aasta trendijooneks on hinnalangus,“ märkis Sooman. „Osa arendajaid, kes pole teinud konkurentsivõimelist toodet, peavad tegevuse lihtsalt lõpetama,“ lausus ta, vihjates mõnede arendatavate projektide ebakvaliteetsusele ning sellest tulenevalt inimeste kulutuste suurenemisele.

„Ettevõtjad on prognooside tegemisel siiani optimistlikud olnud,“ lisas Sooman.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785