31. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Must karp paljastab ehitusvead

Võistlusel halva ehituskvaliteedi paljastamises võidaks ilmselt must karp, millel praak ja viga harva märkamata jäävad ning kui endal teadmistest puudu jääb, võib kodu ostma minnes võtta ühes spetsialisti.

On inimesi, kes naudivad oma kätega kodu loomist ja inimesi, kes naudivad ehitusspetsialistile paikapanemiseks isikliku maitse alusel sisustuse valimist. Just ehitustööliste vähenenud kompetentsus ja palju kära tekitanud uusehituste arvukad ehitusvead on üheks põhjuseks, mis turutrende muutuma on sundinud.

Uus Maa eluruumide konsultandi Jekaterina Kesselmanni sõnul olid veel 3-5 aastat tagasi populaarsed eelkõige karbi kujul soetatavad kodud, mida tuli siseviimistlustarvetega kodustama hakata. Nüüd lähevad kiiremini kaubaks valmis korterid, majad, kuhu kohe sisse kolida.

Populaarsus on osalt ka arusaadav. Mõnda sunnib valmis kodu kasuks otsustama rahakott, teisi väike laps ja kolmandaid oskamatus ise teha või lihtsalt asjaolu, et nii on laisale mugavam.

Umbes aastapäevad tagasi Jürisse tuliuude majja korteri soetanud Taavo Soodla rääkis, et eelkõige oligi mõte osta uus korter uude majja, kuhu kas või kohe lisapingutusi tegemata sisse kolida. "Olen laisk ja mugav inimene," iseloomustas Taavo Soodla end.

Tihti ettetuleva garantiiremondiga uues korteris oli mees tuttav. Tema sõnul sai paras lahingki maha peetud, enne kui arendaja viga tunnistas ja praak parandatud sai. Garantii alla läksid ka mõranenud aknaklaasid, mis olid tingitud maja vajumisest. Aga iga uus maja vajub veidi, see on loomulik, arvab Taavo Soodla, olles koduostuga kõigiti rahul. Hakata tuttavate kaudu töömehi otsima, sest võõrast tänapäeval ei usaldata, oleks tema sõnul protsessi liialt keeruliseks ajanud.

Küsimusele, kas tavainimene, kes ehitusest palju ei tea, peaks uut korterit otsimas käima nii, nagu vanasti autoturult kasutatud autot toomas - onupojast automehhaanik kaasas, vastas Soodla, et just nii see käib. Temal oli korterit vaatama minnes kaasas tuttav konkureerivast ehitusfirmast. "Mõned väiksemad vead lasin enne sissekolimist ära parandada," rääkis Taavo Soodla ning oli kindel, et teda aitas korteri valimisel ehitusspetsialistist tuttav väga palju.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785