13. märts 2008

Uus Maa: iga odav kinnisvaraobjekt kaubaks ei lähe

Ostjad on väga hinnatundlikud, ent ei saa öelda, et kaubaks läheb kõik, mis on odav. Vastupidi, ostjad valivad endale kodu väga täpselt, kirjutab Uus Maa Kinnisvara analüütikAnnika Jakobson veebruari turuülevaates.

Inimesed eelistavad kvaliteetselt ehitatud rohkete lisaväärtustega elamispindasid. Siiani aga on turul suhteliselt vähe hea hinnaga ja ostjate nõuetele vastavaid kortereid. Seetõttu müüakse kõrgelt hinnatud asukohas ja kvaliteetse ning stiilse viimistlusega korterid, mis on müügis ka mõistliku või soodsa hinnaga, sageli kiiresti ära.

Korterite hinnatasemes jätkus väike langus, nii Harjumaal kui Tallinnas langesid korteriomandite hinnad keskmiselt 2%. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on hinnad langenud 7-8%.

Vaadates hinnalangust linnaosade kaupa, siis enim on veebruaris hinnad langenud magalakorteritel, kuid statistika järgi näiteks kesklinnas keskmine korteriomandi tehinguhind tõusis. Tegemist on siiski statistikaga ning ilmselt on keskmine hinnatõus kesklinnas tingitud kallimate korterite suuremast osakaalust kogutehingutes, mitte reaalsest korterite hinnatõusust.

Hindade alanemist võib pidada üheks olulisemaks teguriks turuaktiivsuse kasvu ehk tehingute arvu suurenemise juures. Näiteks magalapiirkondades on tehingute keskmine hind veebruaris enim langenud ning seetõttu on seal ka tehinguaktiivsus rohkem tõusnud. Võrreldes 2007. aasta kõrgeimate keskmiste hindadega märtsis ja aprillis on Tallinna korterite hinnalangus siiani 12%.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688