29. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Vara juht: rahaprobleemid lükkavad suuremate projektide arendusi edasi

Arco Vara juhatuse esimees Aare Tammemäe sõnul jätkus kevadel alguse saanud keeruline turuolukord IV kvartalis Baltikumis.

„Tehingute mahtude langus on saavutanud kolme aasta taguse taseme ning tänaseks stabiliseerunud. Likviidsusprobleemid lükkavad suuremate projektide arendusi edasi, mis teistpidi pakub hästi kapitaliseeritud ettevõtjatele atraktiivseid investeerimisvõimalusi. Siiski liigub kontserni fookus Ukrainasse ja Balkanile, kus esimese 112 korteri ehitus juba käib. Uued investeeringud on seotud pigem büroo- ja kaubanduspindade kinnisvaraarendustega,” kommenteeris Tammemäe ettevõtte majandustulemusi börsiteates.

Arco Vara ärikinnisvara nõudlus kesklinnades pole vähenenud. „Näiteks Tallinna kesklinna A-kategooria büroo- ja kaubanduspindade vakantsused lähenevad nullile. Sarnande olukord valitseb Vilniuses, Kiievis ja Bukarestis. Selline olukord tõstab kontserni olemasolevate rahavoogu genereerivate projektide väärtuseid ja loob head eeldused Tallinnas Ahtri 3 ja Laeva 2 projektide ehituse alustamiseks järgmise 6 kuu jooksul,” selgitas Tammemäe.

Arco Vara juhi sõnul rõõmustab teda ehitusdivisjoni hea tulemus, mis näitab 2006. aastal alustatud saneerimise tulemuslikkust. 12 kuu ärikasum on paranenud pea 15 mln krooni võrra ja saavutanud IV kvartalis 7 mln krooni taseme. Uutes lepingutes on ehitushinna risk tellijatega paremini jagatud, lisas ta.

Teenindusdivisjoni tulemused näitavad paranemise märke. Kui 2007.a. kolmandas kvartalis oli divisjoni käive 16,4% väiksem kui 2006. aasta kolmandas kvartalis, siis neljanda kvartali tulemus pakkus üle ootuste head tulemust, ületades oluliselt eelmise aasta sama perioodi käivet. Vahendatavate objektide arv on stabiliseerunud.

Tammemäe sõnul on aasta üheks suurimaks saavutuseks oluliste planeeringute kiire edasiliikumine - Tivoli, Ahtri, Laeva, Baltezers-3, ning arendustegevuse laienemine Balkanile.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785