25. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üürikorterite turg elab krahhi kiuste edasi

Paljud vanad korterid, mida müüa ei õnnestu, antakse hoopis üürile, sest oma ostuotsuse edasi lükanud inimeste hulgast leiab kergesti üürilisi.

Kuna vanade korterite hinnad pole veel üle kümne protsendi kukkunud, eelistavad potentsiaalsed ostjad üürikorteris elada ning oodata edasist langust. Müüjad seevastu loodavad, et ajad paranevad, ning annavad korteri üürile.

Eve Kalvi, kes on ringi vaadanud eesmärgiga korterit osta, tunnistab oma pettumust. "Müüakse liiga kallilt ja täiesti viletsas seisus kortereid. Ma ei mõista, kes neid ostab? Pigem elan üürikorteris edasi, aga uisapäisa küll raha välja ei käi. Ei taha ennast eluaeg tunda tüssatuna," märgib ta.

Ta rõhutab, et tema jaoks on kõige olulisem aru saada, et korteri hind on tasakaalus korteri tegeliku väärtusega - et korter väärib oma hinda.

Annely Kaasik, kes müüb Endla tänaval väikest uut korterit 1 490 000 krooniga neljandat nädalat, tunnistab, et huvilisi pole seni veel käinud. "Tõepoolest olen kaalunud ka korterit üürida, kuniks see kord müüa õnnestub," sõnab ta.

Ta lisab, et kui veerandi võrra on langenud suurarenduste ja põlluprojektide hinnad, siis kvaliteetse kinnisvara hinnad südalinnas eriti langenud ei ole. "Ostjad on meil niivõrd ära hirmutatud ja arvavad pideva ajupesu tulemusel, et varsti hakkab kortereid ning maju tasuta või poolmuidu pakkumisele tulema. Sellest on kahju," ütleb ta.

Tarvo Kubja, kes müüb Tallinnas Hämariku tänaval 81ruutmeetrist renoveeritud korterit 2 349 000 krooniga, on korteri algusest peale välja üüritud, kuna ise sees enam ei ela. Viimase kuu jooksul on käidud korterit vaatamas kaks korda, lisaks üks kord helistatud ja huvi tuntud.

Tartumaal Ilmatsalus Aasa teel müüb oma heas korras 65ruudust korterit hinnaga 850 000 krooni Karmo Kiiver. Korteri väljaüürimise variant ei sobi, kuna korteri eest saadud raha läheb ehitatava maja lõppviimistluse ja pangalaenu katteks.

"Kuulutuse panime netti juba detsembris, kuid detsembris-jaanuaris on meid külastanud vaid maaklerid, kes soovivad korteri müügist vaheltkasu teenida. Esimene reaalne ostja käis meil alles 19. veebruaril, siiamaani on täielik vaikus olnud," kirjeldab ta olukorda. Võrreldes esimese ülespandud kuulutusega on ta hinda langetanud juba 5,55 protsenti.

Maia Daljajev, Arco Vara Kinnisvarabüroo atesteeritud maakler:Omanik peaks siiski tegema valiku, kas annab oma korteri üürile või soovib müüa. Mõlema variandi samaaegne teostamine ei too üldjuhul nii head tulemust, kui omanikud soovivad. Korterit ei saa müüa, kui seal on üürilised sees, sest üüriline ei ole üldjuhul lepingu ennetähtaegsest lõpetamist huvitatud ja see ei soodusta ka kiiremat müüki. Kui üürikorterite pakkumine suureneb seoses sellega, et omanikud kõrvuti müümisega ka korterit üürile pakuvad, võivad ilmselt ka üürihinnad langeda.

Üüriturul on märgata keskmises ja rahuldavas seisukorras korterite üürihindade mõningast langust. Nõutud on pigem tänapäevased ja heas korras üüripinnad.

Kristjan Reinoja, Uus Maa Kinnisvarabüroo atesteeritud kinnisvarakonsultant:

Üsna paljud korterite müüjad mõtlevad ka sellele, et kui soovitud hinnaga tehingut ei tule, siis üürivad korteri välja. Massiliselt seda siiski pole, kuna mitmed müüjad soovivad vara müügist tuleva rahaga finantseerida uue kodu ostu või ehitamist. Üürikorterite pakkumine hakkas kiiresti tõusma eelmise aasta oktoobris, selle aasta alguses on märgata kasvutempo kahanemist. Üüriturg on väga aktiivne nii pakkumise kui ka nõudluse poolel. Tulenevalt suurenenud pakkumisest on stabiliseerunud korterite üürihinnad. Kahetoalise uue korteri üürihind kesklinnas on vahemikus 7500-9000 krooni kuus, millele lisanduvad kommunaalkulud, äärelinnas on uues majas võimalik 2toaline üürikorter leida alates 6000 kroonist kuus.

Möbleerimata ja ilma köögimööblita kortereid on keerulisem üürile anda ning nende üürihinnad on madalamad.

Iris Olle, BPE Kinnisvaraekspert elamispindade maakler:

Juhul kui omanikul ei ole korteri müügiga kiiret, siis mõningatel juhtudel antakse ta paralleelselt ka üürile. Kui aga üürnik leitakse varem kui ostja, võetakse korter hea kombe kohaselt ka müügist maha.

Kuna üürisoovijad on üldjuhul huvitatud pikaajalisest lepingust, siis üks esimesi asju, mis küsitakse, on see, kas korter on paralleelselt ka müügis. Üürida soovijatel on põhjendatud kartus, kuna paljud omanikud soovivad korterit ennekõike müüa ning välja üüritakse jooksvate kulutuste katteks. Seega jätkatakse tihtipeale isegi pärast üürniku leidmist korteri müümist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785