25. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maaklerid on asunud hoolega kahjukindlustusmakseid vahendama

Eesti Kindlustusmaaklerite Liitu kuuluvad ettevõtted vahendasid eelmisel aastal üle poole kõigist Eesti kahjukindlustusmaksetest kogumahus 1,881 miljardit krooni, samas on mõned seltsid viidanud võimalikule maaklerite tasude vähendamisele.

Kahjukindlustusturu kogumaht 2007. aastal oli 3,94 miljardit krooni ning maaklerid vahendasid sellest 48%, teatas Kindlustusmaaklerite Liit. Maaklerite poolt vahendatud kahjukindlustuse preemiad kasvasid 2007. aastal 12,6%. Eesti Kindlustusmaaklerite Liidu (EKML) juhatuse liikme Mart Mere sõnul on maaklerite tugevamaks muutumine osutunud ka tarbijatele väga kasulikuks. „Suuresti tänu maakleritele on seltsidevaheline konkurents muutunud tihedamaks ning hinnad enamustes kindlustusliikides isegi langenud,” ütles Mere.

Mere rõhutas ka, et kindlustusmaaklerite tegevus on kliendile oluliselt läbipaistvam ja avatum, kuna vastavalt kehtivale kindlustustegevuse seadusele avaldavad maaklerid lisaks eri seltside hindadele kliendile ka selge ülevaate kindlustusseltsi poolt maaklerile makstavatest tasudest. „Eks see ole võtnud omajagu aega, kuni inimesed on mõistnud, et maakleri kasutamine ei lisa kulusid, vaid aitab parima pakkumise leida,” lisas Mere.

EKML juhatuse liikme Risto Rossari sõnul on turg viimastel aastatel kiiresti muutunud. „Enamus Eesti suurettevõtteid kasutavad täna kindlustusmaaklerite teenuseid ning loomulikult pole see juhus,” ütles Rossar lisades, et suurte firmade puhul on summad suuremad ning seega on maakleri teenusest saadav kokkuhoid suurem. Samas on oluliselt kasvanud ka eraisikutest klientide arv. "Paljud on juba jõudnud äratundmisele, et seltsiti võivad kindlustushinnad ja tingimused oluliselt erineda ning selles pakkumiste rägastikus on maaklerist palju abi,” lisas Rossar rõhutades, et maakleri roll on kaitsta alati kindlustusvõtja huve.

Läinud reedel toimunud EKML-i aastakoosolekul nenditi, et turu muutusega kaasnevad maakleritele ka uued ohud. Nii on mõned seltsid viidanud võimalikule maaklerite tasude vähendamisele. Samas on Royal & SunAlliance filiaali juht Kaido Kepp kommenteerinud, et vahendustasude suuruse määrab siiski turukonkurents ja Royal & SunAlliance olulise muudatusi vahendustasude osas ei kavanda. „Usun siiski, et tasud jäävad samale tasemele ning maaklerid saavad ka edaspidi kliente kvaliteetselt teenindada,” ei pidanud Kepp vahendustasude kärpimist siiski väga tõenäoliseks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785