14. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: kaubanduspindu napib ja tarbimine on laes

Hetkel on vajadus uute kaubanduspindade järele suur ning tarbimine Eestis laes. Järgnevatel aastatel, kui majanduskasv pidurdub kahanevad ka tarbimismahud, kuid suuremad laienemised on plaanitud sellele järgnevasse perioodi.

Kaubanduskeskustesse on raske pinda leida ning üürihinnad jätkasid IV kvartalis tõusutrendi. Tänavu kevadel on oodata Rocca al Mare kaubanduskeskuse laienduse valmimist. Esimeses etapis lisandub sinna 16 000 m uut kaubanduspinda. Laiendada plaanitakse ka Järve keskust ja Ülemiste keskust.

Kvaliteetsete büroopindade turul ei saa rääkida aktiivsuse langemisest, kuid võib olla märke lähenevast ülepakkumisest seoses praegu plaanitavate ja ehituse algusjärgus olevate büroomajade tulevase valmimisega.

Suurt ülepakkumist siiski tekkida ei saa, kuna pakkumismahu kasvades lükkavad arendajad oma projekte edasi ning toovad need turule siis, kui tol hetkel pakkumises olnud maht on absorbeerunud. Enim kannatavad vakantside suurenemise all äärelinna B- ja C-kvaliteediklassi bürood. Üürihindade langust pakkumismahu kasv esialgsete andmete kohaselt kaasa ei tohiks tuua. Südalinna hinnatud büroomajades vakantseid pindu pole ning üürihinnad küündivad 280 kr/m kuus, äärelinnas on raske leida uut büroopinda alla 170 kr/m kuus.

Lao- ja tootmispindade pakkumine on viimase poolaasta jooksul kasvanud. Huvi uute, tänapäevaste laopindade vastu on suur, kuna siiani tegutsevad paljud ettevõtted vanadel ja amortiseerunud pindadel, tõi Uus Maa oma IV kvartali kinnisvaraturu ülevaates välja.

Kehtestatud detailplaneeringu staadiumis on aga juba mitu projekti ning ligikaudu aastase viitajaga on pakkumine isegi suurem kui nõudlus. "Üha populaarsemaks saab laopindade turul Ida-Tallinna suund. Paljud sealsed kinnistud on logistiliselt väga hea asukoha ja kõrge potentsiaaliga. Hea asukoha ja mõistliku hinnaga ärimaade vastu tuntakse suurt huvi, mistõttu on ka hinnad sageli kõrged," teatas Uus Maa.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785