13. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KVM: kinnisvara omada või üürida?“

Järgmisel nädalal toimuv kinnisvarakonverents „Investeering kinnisvarateadmistesse aitab ellu jääda muutlikus turuolukorras“ annab vastuse mitmele praeguses turuolukorras kerkinud arutelule, nende hulgas küsimusele, kas omada või üürida?

Eestlasel on juba veres tung vara omada ja omamist on veelgi soosinud viimaste aastate kiire kinnisvarahindade kasv ning madal pangalaenu intress. Aga kas praegu, kui üldine kinnisvaraturu meeleolu on kõikuv, ei tasuks maha suruda omamise tung ning mängida oma plaanid ümber.

Kindlasti on raske alla neelata fakti, et kinnisvara üürimise korral maksad iga kuu üürisummat korteri eest, kust ühel päeval tuleb tühjade kätega lahkuda. „Samas praeguste kinnisvarahindade juures ei suuda kriitiline mass eestlasi endale kodu soetada, neil lihtsalt puudub võimalus ning nad jätkavad kindlasti kinnisvara üürimist,“ arutles MTÜ KinnisvaraMagnaadid, kellega koos korraldab Äripäev kinnisvarakonverentsi.

Maailma arenenud suurriikides on juba kümneid aastaid edukalt toiminud üürimajade ehitamine ja üürile andmine. Kas on Eestis praegu perspektiivi teha ärilisel eesmärgil just nimelt üürimaju ja soetada üürimise eesmärgil kortereid? Kas eestlane suudab omamise soovi asendada üürimisega?

21. veebruariltoimuval kinnisvaraseminaril tuleb esinema Saksamaa hinnatud kinnisvaravaldkonna ökonoomikaprofessor dr Ramon Sotelo, kes esindab tugevat Weimari Ehitusülikooli ning on kuulsaima Saksamaa kinnisvaravaldkonna professori dr Karl-Werner Schulte üliõpilane.

Dr Sotelo kirjeldab oma ettekandes üüriprojektide ja arenduste kogemust Saksmaa eeskujul ning teeb ülevaate põhjustest, miks elamispindu suurel määral just üüritakse, ning annab vastuse, kas Eestis tasuks suurendada üüri eesmärgil ehitavate arendusprojektide osakaalu. Eesti poolt toetab teema ettekandmist ERI Kinnisvara investeeringute projektijuht Marek Vikat.

Eesti Kinnisvara Hindajate Ühingu juhatuse liige, Eesi Maaülikoolilektori Kaarel Saha sõnul on Ramon Sotelo rahvuselt hispaanlane, kes lõpetas Madriidis 1985. aastal Saksa kooli. Edasise hariduse omandas ta EBSis ja Wiesbadenis ning kaitses 2001. aastal doktorikraadi professor Schulte juures elamumajanduse poliitika teemadel. Sotelo on töötanud erinevates kinnisvarafirmades ja õpetanud oma kodukoolis EBSis. Pärast lühikest tööperioodi kinnisvarafondi direktorina asus ta 2002. aastal nooremprofessori ametikohale Weimari ülikoolis. 2006. aastal oli Sotelo ERESi (European Real Estate Society) kongressi korralduskomitee esimees.

Kinnisvarakonverents „Investeering kinnisvarateadmistesse aitab ellu jääda muutlikus turuolukorras” toob välja valdkonnas uuedteemad. Ettekanded toimuvad paralleelselt kahes saalis. Konverentsil teemadeks on näiteks „Roheline kinnisvara. Mis see on?“, „Kinnisvaratsükli kogemus USA näitel ja mis tegelikult USA kinnisvara turul toimub“, „Kuidas praegu kinnisvara turustada?“, „Spetsialiseerumine või sünergia. SRV ja Arco Vara näitel“, kus mõlema firma juhid esitlevad diskussioonil oma ärimudeli positiivseid ja negatiivseid külgi. Kinnisvarakonverentsi esinejate nimekirja mahuvad Uus Maa Kinnisvarabüroo tegevjuht Mika Suckdorff, Eesti Kinnisvarafirmade Liidu tegevdirektor Tõnis Rüütel, Baltic Propery Trust Asset Managementi Eesti direktor Indrek Hääl,Hansapanga eluaseme finantseerimise osakonna kinnisvara hindamise juht Olavi Mätik, välisarhitektid Austriast ja Norrast.

Konverensti idee autoriks on MTÜ KinnisvaraMagnaadid (KVM), kes ühendab paljusid kinnisvara professionaale ja üliõpilasi üle Eesti. KVM eesmärgiks on kinnisvaraalaste konverentside, õppetubade jakoolituste korraldamine, Eestis pakutava kinnisvarahariduse taseme tõstmine ning kinnisvaraalastel võistlusel osalemine. Sellel aastal osaleb KVM korralduselkaks meeskonda Eestist Londoni olümpiapargi planeerimisel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785