1. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ober-Haus: Eesti majapidamiste võlgade kasv ületab sissetulekute kasvu

Ober-Hausi aasta alguse kinnisvaraturu ülevaates tõi firma välja tõiga, et Eesti majapidamiste võlgade kasv ületab sissetulekute kasvu.

"2007. aasta teisel poolaastal on laenukasv oluliselt aeglustunud, samuti keskmiste laenusummade kasv, kasvanud on laenumaksed kuus. Enamiku kinnisvaralaenudega seotud 6 kuu Euribor tõusis aasta jooksul 4,9%ni, kuid hakkas aasta lõpus langema. Samas oli märgata n-ö halbade laenude hüppelist suurenemist 2007. aasta IV kvartalis," kirjutas ettevõte ülevaates.

Eluasemelaenude suhe SKPsse peaks jõudma käesoleval aastal 40%ni ehk on võrreldav Soomega (ELi keskmine on 48%). Hetkel ületab majapidamiste võlgade kasv sissetulekute kasvu.

Ühtlasi märkis Ober-Haus, et osa inimesi on sattunud kahe kinnisvara lõksu. "2007. aasta suvest alates on järjest enam märgata potentsiaalsete ostjate poolt ostuotsuste edasilükkamist, osa klientide sattumist n-ö kahe kinnisvara lõksu (koduvahetus), broneeringute tühistamist, n-ö spekulantide ja arendajate sooduspakkumisi (reisid, notaritasud,köögimööbel, autod, hinna langetamine)," seisis raportis.

Mõned arendajad on uutel objektidel hindu langetanud juba 30%. Ober-Hausi hinnangul on kinnisvara omanikel müügisoovi korral sageli ebareaalsed ootused, arvestades kujunenud turusituatsiooni.

Suurenema on hakanud pooleliolevate eramute, kruntide ja pooleliolevate arendusprojektide müügipakkumiste arv. Samas on planeerimisel mitmed mahukad projektid.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785