7. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraturg suigub unele

See aasta toob kinnisvaraturule totaalse stagnatsiooni ning uinumise, väheseid elumärke võib oodata alles neljandaks kvartaliks.

Äripäeva ennustuse kohaselt jätkub aasta esimesel poolel sügisel alanud vaikne hinnalangus igas sektoris, ehkki kardetud kiiret kukkumist või krahhi ei tule. Põhiline märksõna kinnisvaraturul saab olema tehingute vähesus, müügiperioodide pikenemine ning üldine uimasus ning määramatus. Eesti turgu mõjutab üha enam mujal maailmas toimuv, käibelt kaob mõiste "Eesti kinnisvaraturu eripära". Kindlasti jätkuvad uusarenduste hinnalangetamised ning oodata on väiksemate arendajate pankrotte ning nii mõnedki arendusobjektid lähevad haamri alla, müüakse omahinnaga või isegi alla selle.

Elamispindade turg sõltub siiski suuresti pankade laenupoliitikast, mida on võimatu ette ennustada. Ent kui oletada, et jätkub praegune ettevaatlik suhtumine, aga rahakraane päris kinni ei keerata, võib oodata aasta lõpus turul kerget elavnemist.

Hinnalangus võib mõnedes sektorites peatuda ning tekib isegi kerge ostuhuvi.

Potentsiaalsed kinnisvaraostjad külmutasid eelmisel sügisel oma ostuplaanid ning lükkasid kodu soetamise aastaks edasi ning otsustasid krahhi üürikorteris üle elada. Kuna otsest krahhi ei tulnud ning hinnalangus on toimunud, otsustavad paljud laenuvõimelised kodanikud, et kodu ostmist pole mõistlik enam edasi lükata. Samuti on oodata, et uusarenduste hinnaalandusi hakkavad senisest enam tegema suured arendajad, kes pakuvad ka kvaliteetsemat kinnisvara. Kui "põlluarendusi" ei soovita osta praktiliselt mitte mingi hinna eest, siis kvaliteetsemate objektide puhul võib märgatav hinnaalandus ostjad liikvele ajada.

Aasta toob murrangu äripindade turule, ka siin saab defitsiidi aeg otsa ning tekib ülepakkumine.

Analüütikud: surutis kestab mitu aastatInvesteerimisportaali Tarkinvestor.ee analüütikud Kristjan Lepik ja Kalle Kose prognoosivad oma kinnisvaraturu analüüsis hinnalanguse jätku.

"Meie hinnangul on kinnisvarahindade tõusul senikaua lagi ees kuni see üleliigne pakkumine on realiseerimata ning meie hinnangul ei pööra elamispindade hinnad jõudsalt ülespoole enne 2009. aastat, ilmselt isegi mitte enne 2010. aastat," prognoosivad nad turu liikumist.

Turu põhjaks pakuvad analüütikud isegi praegusest ligikaudu 30 protsenti madalamat taset. Samas usuvad nad, et hinnalangus ei saa olema ilmselt väga järsk, kuna kinnisvaraturg on sedavõrd aeglase dünaamikaga, pigem liiguvad hinnad ühtlaselt ja pidevalt järgmistel aastatel allapoole.

Äripäeva ennustused aastaks 2008 vaikne hinnalangus jätkub

tehingumahud langevad veelgi"põlluarendusi" ei osteta ka hinnalangustest hoolimataneljandas kvartalis hakkab turg elavnemaäripindade turule saabub ülepakkumine

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785