21. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraturul murti müüte

Lõppevat aastat Eesti kinnisvaraturul võib nimetada müütide murdmise aastaks, kahtluse alla seati mitmed pühaks lehmaks peetud põhimõtted.

Suurim müüt - Eesti kinnisvarahinnad aina tõusevad – elas kinnisvaraturul seitse aastat. Kinnisvaramullist ja krahhist räägiti viimased viis aastat aga iga aasta lõpuks pani turg krahhikuulutajate suu kinni, kirjutas Äripäeva Jõulud.

Mida kõrgemad olid hinnad, seda kiiremini need järgmisel aastal kasvasid. Loomulikult ei saanud selline asi igavesti kesta ja tänavu saigi pidu läbi.

Üllatavaim on aga see, et hinnalangus tabas esimesena uute korterite ja majade turgu. Kõige paremini pidasid langusele vastu aga paljukirutud magalarajoonid.

Teine müüt mis eelmisest veelgi enam vastupidav tundus oli „kinnisvara saab alati ära müüa“. Oldi harjunud, et mis müügis see läinud. Suurimad kaotajad olid inimesed, kes sellesse müüti uskudes koduvahetuse teenust kasutasid. Neile anti periood, umbes pool aastat, saada lahti oma vanast korterist ja uude kodusse võis sisse kolida kohe.

Paraku mängis turg vingerpussi, näidates et tänavu ei õnnestu midagi müüa turuhinnaga. Turg lihtsalt seisis.

Visalt osutab veel vastupanu murdumisele kolmas müüt „ostmine on alati parem kui üürimine“. Aeg on näidanud, et ka seda müüti saab murda nimelt selgus, et kinnisvara hind võib langeda sedavõrd madalale ja ei kata enam laenu ära. Kinnisvara müümise korral jääb sellisel juhul tavaliselt vägagi kopsakas võlg tasuda. Müüti aitas purustada viimasel ajal puhkenud krooni devalveerimise paanika.

Illusioonide purunemine on ikka valus, ent see aasta oli kinnisvaraturul eriti kuri, sest kolm ilusat ja kaua kestnud ilusiooni muudeti põrmuks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785