19. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: uus aasta toob büroopindade ülepakkumise

Kinnisvarabüroo Uus Maa kinnisvaraanalüütik Annika Jakobson räägib kinnisvaraportaalis KV.ee langevate hindade tähe all mööda saavast 2007. aastast ja algavast veidi stabiilsemast, tasakesi olukorra paranemise poole püüdlevasttulevast aastast kinnisvaraturul.

Kuigi büroopindade nõudlus on ületanud juba mitu aastat pakkumist, tekitab 2008. aastal kiire ja mastaapne pakkumise mahu suurenemine lühiajalise ülepakkumise, millega kaasnevad suuremad vakantsid ning tuleb arvestada ka pikemate perioodidega maja välja üürimisel. Suurt ülepakkumist siiski näha ei ole, kuna arendajad kaaluvad hoolikalt ehituse alustamist ning et tegevust finantseerida, nõuavad pangad juba eelnevalt eellepinguid katmaks vähemalt kolmandikku ehitatavast majast. Büroopindade maht, mis praeguse seisuga 2009. aastal turule tuleb, on ca 100 000 m2.

Ärikinnisvara areng üldiselt on rahulikum ja stabiilsem. Praegusel ajal on ehitamisel mitmeid uusi büroohooneid, suurem maht on tulemas äärelinna ja kesklinna äärealadele. Kerkimas on uued büroomajad Lasnamäele Väike-Paala ja Osmussaare tänavatele. Südalinna ehitakse uued ärimajad Liivalaia tänavale ja Viru väljaku äärde. Kesklinna äärealale Pärnu mnt suunas on kerkimas kaks uut büroomaja.

Kaubanduskeskustes on üürid kõrged ning üürnikest puudust ei ole. Pikemas perspektiivis valmib 2009. aastal südalinnas uus Sakala keskus, kuhu samuti kaubanduspinnad planeeritud. Äripindade üürihinnad on aasta-aastalt tõusnud ning kuna üürnikel võtab aega, et uute hinnatasemetega kohaneda siis suuri hinnatõuse enam erinevates sektorites lähiperspektiivis oodata ei ole. Küll aga jätkub hinnakasv kooskõlas üldise hinnatasemete kallinemisega.

Harjumaa ja Tallinna korteriturg oli 2007. aasta viimastel kvartalitel suhteliselt rahulik ning tehingute arvud kahanesid. Müügipakkumiste arv on stabiliseerunud ega kasva enam nädalatega mitmeid protsente. Korterite müügihinnad on langenud aasta jooksul 10-20%. Kõige suurema „tule alla” on sattunud uusarendused, kus paljud korterid on veel müümata ning seniste hindade juures ka ostuhuvi väike. Kui ka edaspidi on oodata korterite müügihindade alandusi suurusjärgus ca 10%, siis tehinguhindades nii suurt langust enam ei tohiks tulla.

Kõige keerulisem on müüa elamukrunte Harjumaal, mille asukoht ei ole millegi poolest omapärane ega kõrgelt hinnatud. Ka see trend on muutumas järgmisel aastal, kui ehitustööjõudu on lihtsam leida ning kui ehitushinnad mõnevõrra soodsamaks läinud. See muutus ei toimu küll aasta alguses, kuid 2008. aasta suveks on kindlasti huvi ka elamukruntide ostmise vastu tõusnud.

Tehingud, mis tänases turusituatsioonis toimuvad, on juba madalamate hindadega ning keskmiselt sellisele madalamale hinnatasemele peaks ka turg mõneks ajaks seisma jääma. 2008. aastal korrigeeritakse hindu nii uusarendustel kui ka ülehinnatud üksikobjektidel. Märksõnaks on taas hindade diferentseerumine, mille käigus eristatakse hinnatud asukohaga ja hea ehituskvaliteediga objektid, vähem hinnatutest. Tehingute arvu poolest on võrreldes 2007. aasta viimaste kuudega oodata siiski mõningast kasvu, kuna inimestel on nii vajadused kui võimalused uute kodude soetamiseks olemas ning kui hind on neile sobiv ning krahhi hirm ületatud, see vajadus ka rahuldatakse.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785