28. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Langev turg viis kolm Tootali krunti sundmüüki

Tartu kinnisvaraarendajale Tootal Kinnisvara laenu andnud OÜ Finance MGMT pani kohtutäituri kaudu sundmüüki kolm krunti, millele Tootal oli hüpoteegi seadnud.

Ametlikest teadaannetest selgub, etkohtutäitur Kaire Põlts müüb 20. detsembril toimuval enampakkumisel Tootalile

kuuluvad krundid Tallinnas Magasini 3g ning Mäealuse 5 ja7.

"OÜ Finance Management finantseeris Mäealuse 5 ja 7 soetamist. Kunaarengud detailplaneeringute tegemisel on olnud meist sõltumata põhjustelüliaeglased, millega kinnistute ostmisel ei osatud arvestada, teataskreeditor AS Tootal Kinnisvarale, et ütleb lepingud üles ja nõuab tagasikogu laenusumma," selgitas Tootal Kinnisvara juhatuse liige Talis Toompere.

Toompere sõnul ei suutnud ettevõte kiire etteteatamistähtaja tõttu laenutagasi maksta ja kompromisslahendust ei ole seni leitud. Nii pöördus kreeditor

kohtutäituri poole talle tagatiseks antud vara sundrealiseerimisekorraldamiseks.

Tootal kavatses kinnistutega lõpuni viia detailplaneeringud ja siisotsustada, kas arendada või arendused maha müüa. "Plaanid pole realiseerunud,

kuna antud hetkel mõlemal kinnistul detailplaneering puudub. Ilma planeeringutakruntide ostmist pangad ei finantseeri. Seega on nende realiseerimine praeguselkujul raskendatud," lisas Toompere, kes on kindel, et ettevõte suudab kruntidemüügist võla katteks vajaliku summa kätte saada.

Magasini tänava 2055 m2 krundi mõttelineosa (Tootalile kuulub umbes pool krunti) on müügis alghinnaga 1,9 miljonitkrooni. Kinnistule on 2004. aastal seatud 4 miljoni kroonine hüpoteek Hansapangakasuks. 2006. aastal lisandus sellele 2 miljoni kroonine hüpoteek OÜ FinanceMGMT kasuks. Alghinnas ei sisaldu Hansapanga kasuks seatud hüpoteegisummat.

Mäealuse 5 pindala on1809m2, krundile on 2006. aastal OÜ Finance MGMT kasuks seatud7 miljoni kroonine hüpoteek. Krunt läheb müüki alghinnaga 3,5 miljonitkrooni.

Mäealuse 7 pindala on3021 m2ning sellele on 2005. aastal sama ettevõtte kasuks seatud 2,5 miljoni kroonine,2006. aastal aga 7 miljoni kroonine hüpoteek. Selle krundi alghind on 5,5miljonit krooni.

Üldist Tootal Kinnisvara majandusseisu Toompere just roosiliseks ei pea."Praegune majandusseis pole kiita nagu ka ilmselt igal teisel

kinnisvaraettevõttel," ütles ta. Hetkel keskendub ettevõte kohustuste vähendamisele ja likviidsuseparandamisele ega ole suuremaid projekte käsile võtnud. Järgmise aasta tegevusedaga sõltuvad sellest, kuidas turg edasi käitub.

Kinnisvarakrahhi Visuaali blogist selguvat Tootali rohket kruntidehinnalangetust kommenteerides ütles Toompere: "Hindu langetab turg, mitte meie.

Hinnad olid muutmata kevadest saadik ja leidsime, et need on praegusesturusituatsioonis ebareaalsed."

Tootal Kinnisvara on 1994. aastalTartus asutatud kinnisvarafirma, mis tegeleb kinnisvara haldamise, arendamise jahindamisega; korterite ja elamute vahenduse, vahetuse ja üürivahendusega ningmitteeluruumide vahenduse ja rendivahendusega. Käesoleval hetkel töötab TootalKinnisvaras ja tema tütar- ja sidusettevõtetes kokku 40 inimest. Tootal Kinnisvarakontorid asuvad Tallinnas ja Tartus.

Talis Toompere on Tootal Kinnisvara juht ja omanik. Toompere on ka läbiTootal Kinnisvara üks osaühingu SMS Laen käivitajaid. Möödunud aasta eest saaduddividendide põhjal asub Toompere Äripäeva dividendimiljonäride TOPis asub 10miljoni krooniga 49.-55. kohal.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785