Ehitamine hõbe, lammutamine kuld

Ehitamine hea, lammutamine parem – nõnda
võiks kokku võtta soovituse lähiaja arendusturule, kirjutab Äripäeva kinnisvara
valdkonna toimetaja Enn Tosso.

Viimased viis aastat on Eestis kestnud ehitusbuum. Kui viie aasta eest mõtles arendaja, et ehitame maja ja müüme maha, kaks aastat tagasi aga et müüme maja (paberi peal) maha ja siis ehitame, siis peagi võtab maad mõtteviis – ehitame maja, ootame mõne aasta, lammutame maha ja ehitame korraliku maja.

Paljud ehitusspetsialistid ei soovita osta viimastel aastatel kerkinud ebakvaliteetseid pappmaju, mis ostjate puuduse tõttu võivad lõpuks müüki jõuda pankrotivarana. Siis ostab need mõni pikaajaline investor kokku. Viie-seitsme aasta pärast moodustab ilmselt maa põhilise väärtuse, sest maa hinnad on üldiselt stabiilsemad ning krahh neid nii palju ei puuduta.

Siis on õige aeg papist majad töötlemiskeskusesse saata ning korralikud majad asemele ehitada.

Palju on räägitud sellest, mis on kvaliteetkinnisvara. Loomulikult arvab iga ehitaja-arendaja, et just tema tehtav ja müüdav on kvaliteetkinnisvara. Paraku paneb kinnisvara kvaliteediklassi paika ikkagi ostja, kes seal palju aastaid oma elust veetma peab.

Maja hind võib ka edaspidi tõusta, kui on näha, et asukoht, projekt ja ka teostus on heal tasemel. Vastasel juhul pole kukkumisest pääsu.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed