29. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Büroode üürnikud tahavad enne lepingu sõlmimist ehitust näha

Pangad ei taha finantseerida arendusi, mis pole lepingutega kaetud, ent üürnikud soovivad enne lepingu tegemist reaalset ehitustegevust näha.

ERI Kinnisvara hindamisosakonna juht Andres Teder märgib, et eelnevate lepingute nõue uute büroopindade arendustel puudutab eelkõige uusi, veel tundmatuid arendajaid. Ennast juba tõestanud ja tuntud arendajatelt vaevalt et seda nii rangelt nõutakse, kirjutas Äripäev.

Üldiselt peab Teder aga paberilt ostmist mööduvaks nähtuseks.

Colliers Internationali konsultant Triin Sõrm märgib, et praegu leidub Eestis vähe ettevõtteid, kes oleksid huvitatud sõlmima üürilepinguid enne hoone valmimist, aga tulevikus saab taolisest planeerimisest tavapraktika. "Arendajad otsivad enne ehituse projekteerimist ankurrentnikke, et tagada projektide atraktiivsus ja seeläbi ka kõrgem kasumlikkus," arvab Sõrm.

Sõlmides üürilepingu alles arendamisjärgus hoonesse, jääb üürnikule alati risk, et hoone ei valmi või ehitus lükkub edasi. Lepingusse soovitab Sõrm alati panna klauslid, mis ohtude ilmnedes kaitsevad üürida soovijat rahalise riski eest.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman leiab, et olukord, kus osal täna välja reklaamitud, kuid reaalselt ilma igasuguse ehitustegevuseta objektide omanikel on finantseerimisraskused, on loomulik ja tervitatav. „Turule planeeritud büroopindade maht oli liiga suur ning kui arendajad ennast ise korrale ei osanud kutsuda, teevad seda pangad, kes vaatavad laenuotsused ülitõsiselt üle, et mitte mõttetut ülepakkumist tekitada,“ ütles ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785