1. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Büroomajade omanikel tuleb pindu tükeldada

Kontoripinna omanik seisab alati valiku ees, kas jagada pind väiksemateks tükkideks ja anda kõrgema hinnaga välja või üürida välja suurem pind ühele ettevõttele.

Kuna viimasel aastal kipub pakkumine nõudlusele järele jõudma, kohati ka ületama, tuleb omanikul tihti pigem kontoripinda tükeldada, et tulla vastu üürnike soovidele, kirjutas Äripäev.

Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani hinnangul tuleb väiksemate ja vanemate büroohoonete omanikel teha mööndusi, seda ka väljaüüritava pinna suuruse osas.

Uute büroode puhul seda probleemi ei ole - turul on piisavalt mainekaid suurfirmasid, kes endale esinduspindasid otsivad. "Pealegi ei oleks uue maja omanikule see tulus - liigne tükeldamine ei ärata enam usaldust," lausub Sooman.

Arco Vara Kinnisvarabüroo äripindade maakler Vivika Simmo sõnutsi on omaniku eelis eelkõige anda pinnad välja võimalikult suurena ning omada hoones vähe rentnikke. Sellisel juhul peab üürile andja arvestama pikema rentniku otsimise ajaga ning üürniku lahkumise puhul suurema vakantsiga, kuid samas saab parema taustaga üürniku ning tugevama lepingu.

"Üldjuhul on olulisem üürilepingu pikkus ning ettevõte maine," väidab ta ning lisab, et vähesel määral on turul arendajaid, kes soostuvad ruume ehitama välja vastavalt väikeettevõtete vajadustele ning opereerima paljude üürnikega oma hoones.

BPE Kinnisvaraeksperdi äripindade maakleri Toomas Veskimäe kinnitab samuti, et loeb küll ettevõtte maine, kuid siiski antakse pinnad välja pigem võimalikult suurte tükkidena, et oleks vähem lepinguid.

"Selge on aga see, et meie turule ei jätku piisavalt suurkliente ja kui tehniliselt võimalik, jaotatakse pinnad ka tükkideks," möönab ta. Büroomaja projekteerides tuleks kindlasti seda arvestada.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785