11. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsikommentaar: Dow tööstuskeskmine sai tuge McDonaldsilt ja American Expressilt

USA peamistest indeksitest tegid eile läbi languse S&P 500 indeks ja Nasdaq, kuid Dow Jonesi tööstuskeskmine pääses miinusest.

McDonaldsi aktsia, mille hind tõusis 1,9 protsenti, 50,15 dollarini ja American Expressi 1,7 protsenti tõusnud aktsia aitasid eile Dow Jonesi tööstuskeskmisel tõusta 0,1 protsenti, 13 127,85 punktini. Laiem S&P 500 indeks langes 0,1 protsenti, 1451,7 punktini, Nasdaq langes 0,3 protsenti, 2559,11 punktini.

Kuigi eilne börsipäev algas positiivselt, oodati USA kekspanga rahapoliitika üle otsustajate erinevatel üritustel toimunud sõnavõtte, saamaks ideid majanduses toimuva kohta. Head nad siiski ei kuulnud - kaks keskpankurit ütlesid, et kinnisvaraturu olukorra tõttu võib USA majandus kannatada ja investorite optimism pühiti minema.Sulgemise ajaks jõuti aga mitte midagiütlevate muutuseprotsentideni.

San Francisco USA keskpanga harukontori juht Janet Yellen ütles, et langevad kinnisvarahinnad ja kasvava tööpuudus võivad põhjustada olulisi riske tarbimisele. Atlanta Fedi harukontori juht kordas sama juttu, mida ta neli päeva varem rääkis.

"Kõik need negatiivsed pealkirjad kinnisvara hindade ja kinnisvaraga seonduvate aladel töötajate koondamiste kohta paistavad kestvat veel ka tuleva aasta alguses," ütles Julius Baer Investment Managementi fondijuht Brett Gallagher Bloombergile.

Kinnisvaralaenude andja Countrywide Financiali aktsia hind kukkus nelja aasta madalama tasemeni. Aktsia taandus 5,5 protsenti, 17,21 dollarini. Merrill Lynchi ja UBSi analüütikud alandasid laenuandja kasumiprognoose. 7. septembril teatas ettevõte, et koondab 10 000 kuni 12 000 töötajat, kuna kinnisvara müük on aeglustunud, üha enam laenuvõtjaid jäävad hiljaks laenumaksetega ning investorid väldivad hüpoteekvõlakirju.

Eluaseme remondiks vajalike kaupade suurim müüja maailmas Home Depot andis eile kasumihoiatuse. Aktsia hind langes 1,2 protsenti, 33,81 dollarini.

Panga Washington Mutuali aktsia hind langes 0,8 protsenti, 34,74 dollarini. Pank teatas, et võib olla sunnitud suurendama laenuprovisjone halvaks läinud laenude katmiseks.

"Nüüd paistab, et eluasemete turu ja kapitalituru korrektsioon on hullem ja kestab kauem, kui me ootasime," ütles Washington Mutuali juht Kerry Killinger.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785