24. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prominendid lahkuvad kinnisvaraärist

Viimaste aastate äkkrikastumise koht on ilmselgelt olnud kinnisvaraarendus, mistõttu panid paljud hoopis muudes valdkondades toimetavad ärimehed ka oma väikse kinnisvaraäri käima. Nüüd, turu jahtudes, leidub juba esimesi käegalööjaid.

Jättes kõrvale tuntud kinnisvarahaid nagu Märt Vooglaid, Arti Arakas, Oliver Kruuda, Hans H. Luik, Urmas Sõõrumaa, Toomas Annus, Ain Hanschmidt, Endel Siff jt, leidub ses äris hulk väiksemaid muu töö kõrvalt "õnne katsujaid". Nendest osa jaoks on kinnisvaraarendus juba minevik, kirjutas Äripäev.

Parex Banka Eesti filiaali tegevjuht Loit Linnupõld tegi kinnisvaraäriga tutvust 2004. aasta lõpus, mil otsustas oma isiklikku raha investeerida Tabasalus Kolde teel kolme paarismaja ehitusse.

"Otsus sellesse projekti investeerida tehti 2004. aasta lõpus, mil kinnisvaraturul valitses märkimisväärselt teistsugune olukord ning projekti eeldatav kasumlikkus tundus kaasnevate riskidega võrreldes piisavalt hea," ütleb Linnupõld täna oma investeeringu kohta. Paarismajade ehitamiseks asutas ta Kolde Elamuarenduse OÜ, kuid juba 2006. aastal oli kinnisvara oma ahvatluse Linnupõllu jaoks kaotanud ja ettevõte likvideeriti.

Loobujaid on kinnisvaraäris veelgi. Eelmisel aastal asutas siiani peamiselt koolitusäriga tegelenud Ain-Villu Parvet aktsiaseltsi Oru Arendus, mis pakub paarkümmend kilomeetrit Tallinnast väljas kahe miljoniga maja koos sulasega kolmeks kuuks. Kodulehe andmetel on 60 krundist 20 müüdud.

Selle aasta mais lõi Parvet aga firma Lillesoo Arendus, mis Raplamaal asuva Käru valla kohaliku lehe teatel plaanis veel mais rajada valda uuselamurajooni. See plaan on praeguseks igatahes seiskunud.

"Võttes arvesse praegust kinnisvaraturu olukorda, ei kavatse me sinna kindlasti rajada tüüpilist uuselamurajooni," on Parvet täna kindel. Mees lisab, et ta on ligi viis aastat tegelenud eri firmade kaudu kinnisvaraäriga.

Selle aasta aprillis ületas spordist kõrvale tõmbunud ralliäss Markko Märtin Äripäeva uudiskünnise, kui üritas Tallinna vanalinnas 50 mln krooniga müüa 14. sajandist pärit viiekorruselist maja.

Pikk tänav 55 on olnud müügis mullu oktoobrist saadik. Poolesajamiljonilise müügihinna korral teeninuks Märtin kahekordse tulu.

Siiski äri nii lihtsalt ei läinud. Kinnistusregistri järgi kuulub hoone endiselt aktsiaseltsile Märtin. Kuigi Märtinile kuulub veel kinnisvara nii Tallinnas kui ka Tartus, on tema fookuses nüüd hoopis Nissani autode müümine.

Tippmodell Carmen Kassil on 30% osalus aga osaühingus Hansacargo, mis alustas kinnisvaraarendusega 2005. aastal. Ettevõtte juhi, Carmeni venna Kutty Kassi sõnul tänaseks ettevõte enam kinnisvaraarendusega ei tegele.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785