7. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: head korterid on sageli müügis liiga kõrge hinnaga

Head korterid on sageli müügis liiga kõrge hinnaga, selgub Uus Maa kinnisvaraturu ülevaatest.

Korterite suurenenud pakkumine ei vasta tihti nõudlusele, kuna müüdavate korterite hinnad on liiga kõrged ning ostjad on valmis tehinguni jõudma alles kuni 10% madalama hinna juures. Pakutavate korterite hulgast võib leida midagi igale maitsele. Peab aga tõdema, et n-ö head korterid on sageli müügis liiga kõrge hinnaga. Kõige rohkem on viimases kvartalis pakkumine suurenenud kesklinnas, mis on põhjustanud pikenenud müügiperioode ning müüjate valmisoleku ostjatega läbirääkimisteks ja kompromissideks, kirjeldab Uus Maa kinnisvaraturu trende.

Korterite pakkumine on aasta algusest saati märkimisväärselt suurenenud. Pidevalt tuleb müügile ka uusi projekte, eelkõige äärelinnas ja Tallinna lähipiirkondades, näiteks Viimsis ja Peetri külas.

Uute korterite turul on märgata teatavat ebaproportsionaalsust erinevate piirkondade korterite hindade vahel. Kesklinna suurenenud pakkumise tagajärjel on siinsed hinnad tingitavad ning tehingud toimuvad järelturul olevate uute korteritega kohati hindadega alates 35 000 kr/m , samas kui magalapiirkondades pakutakse uusi projekte hindadega 25 000-45 000 kr/m .

Hinnavahe kesklinna ja magalapiirkondade vahel on väga väike, mis annab märku sellest, et on oodata hinnakorrektsioone ühe või teise piirkonna uute projektidega - kas magalapiirkondade uued korterid teevad läbi väikese languse või on kesklinna projektidel veel hinnatõusupotentsiaali.

Kuid kindlasti ei saa hinnad langeda palju, sest ehitusmaksumuse tõus on juba kärpinud arendajate kasumit ning edasine suurem müügihinna alandamine ei ole neile vastuvõetav.

Nn magalapiirkondades on vanemate korterite pakkumine suurenenud vähem kui kesklinnas. Magalakorterite turul on

määravaks hind: kui korteri müügihind langeb mõistlikule tasemele, leidub sellele ka kiiresti ostja. Müügiperiood turuväärtusele vastava hinnaga on keskmiselt paar kuud. Kui tegemist on ülehinnatud korteriga, siis venib ka müügiperiood kindlasti oluliselt pikemaks.

Kui magalapiirkondades on esmatähtis soodne hind, siis kesklinna puhul saavad määravaks lisaväärtused ja eripära -

hind on sellisel juhul teisejärguline, kuid mitte siiski ebaoluline.

Lisaväärtuste ja kvaliteedi olulisuse kasv on tingitud eelkõige inimeste elatustaseme tõusust.

Kesklinnas võib eristada erinevaid hinnaklasse ja huvi olenevalt uue elamu vanusest. Eristada saab kuni kaks aastat ja kuni viis aastat vanu elamuid. Üle kahe aasta tagasi ehitatud elamutes paiknevate korterite hinnad on tulenevalt mõningasest amortiseerumisest madalamad kui viimasel paaril aastal ehitatud korterite hinnad. Samuti võib täheldada ostjate suuremat huvi mõni aasta kasutatud korterite vastu, kus ehitus- ja viimistlusvead on juba ilmnenud ning garantiiremondi käigus ka kõrvaldatud.

Lisaks on ekspluatatsioonis olevate elamute puhul võimalik saada naabritelt infot seinte läbikostvuse ning muude

negatiivsete ja positiivsete asjaolude kohta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785