11. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikantselei müüb Nõmmel kaks residentsi

Riigikantselei müüb Tallinnas Nõmmel aadressidel Näituse 23 ja Nurme 47 asuvad residentsid avalikul enampakkumisel, teatas riigikantselei.

Tegemist on kuulsusrikka ajalooga, ent riigivõimu teostamise seisukohast mittevajaliku varaga, mille müüki korraldab Riigi Kinnisvara Aktsiaselts.

1938. aastal arhitekt Elmar Lohki projekti järgi ehitatud kapten Oskar Tiidemanni elamu aadressil Näituse 23 on arhitektuuriliselt üks Nõmme suurejoonelisemaid eramaju. Alates 1940. aastast asus hoones lastekodu ning 1970. aastatel läks maja Eesti NSV ministrite nõukogu asjadevalitsuse kätte. Residentsis on Eestis visiidil viibides ööbinud 1973. aastal Iraani šahh, 1984. aastal Indira Gandhi ja 1987. aastal Mihhail Gorbatšov.

4709-ruutmeetrisel krundil asuv 888-ruutmeetrise üldpinnaga Tiidemanni villa on kuulutatud kultuurimälestiseks ning selle alghind avalikul enampakkumisel on 20,5 miljonit krooni.

Arhitekt Friedrich Wendachi 1932. aastal projekteeritud Palitseri villat aadressil Nurme 47 peetakse üheks kaunimaks modernistlikuks hooneks Nõmmel. Arhitektuurimälestiseks kuulutatud villa juurde kuulub Berliini kuulsas Späthi firmas kujundatud luksuslik iluaed.

Kaheksatoalist, 422-ruutmeetrise üldpinna ning 5520-ruutmeetrise krundiga maja kasutas nõukogude ajal ülemnõukogu ladvik. Eesti iseseisvuse taastamise järel kasutati hoonet riigi külaliste ja ministrite majutamiseks ja nõupidamisteks. Aastatel 1999-2002 oli hoone Eesti Apostliku Õigeusu Kiriku pea metropoliit Stefanuse residents. Palitseri villa alghind avalikul enampakkumisel on 15,4 miljonit krooni.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785