Kivisaar: kinnisvarakriis on käes

Eastern Europe Real Estate Investment Trust
(Eereit) tegevjuhi Ain Kivisaare sõnul kinnisvarakrahhi ei tule, sest
kinnisvarakriis on juba käes.

"Kinnisvarakriis on käes, kuna uusi projekte ei alustata, samas turunõudlus kasvab jätkuvalt, inimesed vajavad uusi elupindu. Arendajad ei saa uusi projekte alustada, kuna pangad ei finantseeri neid ja planeeringud on toppama jäänud, ehitus on liiga kalliks läinud, ehitusvõimusest jääb puudu jne," selgitas ta oma mõtet.

Kivisaare sõnul oleme täna jõudnud olukorda, kus vahe kinnisvarainvesteeringutelt ja laenuintressidel on kuskil ühe protsendi juures, mis on investorid eemale peletanud.

Temas sõnul on aastate märksõnad järgnevad: 2005 - ostjad domineerivad, tootluste ootuspärane alanemine; 2006 - ostjad domineerivad, intressitaseme oodatust kiirem tõus;
2007 - nõudluse stabiliseerumine, tulususe edasine liikumise suund sõltub intressitasemest.

Kivisaar põhjendas Äripäeva ehituse ja kinnisvara arengukonverentsil tootluste alanemist sellega, et ostjaid on palju, optimismiga, mida toetavad positiivsed majandusuudised ja tipptehingud ja üüritasemete tõusu ootustega.

"Kuidas edasi? Kohalikud investorid on lõpetanud uute projektide ostmise. Madalama tootlusootusega välisinvestoritele s.h. kinnisvarafondidele pakuvad huvi suuremad portfellid. Ostjaskond turul vahetub, tänased portfellid müüakse uuel hinnatasemel edasi," ennustas ta tulevikku.

Kivisaare sõnul ka kinnisvarafondide mõju kasvab: "2007. aastal ostavad rohkem kui 50% Baltikumi kassavoo projektidest kinnisvarafondid. Turu läbipaistvus suureneb. Tänaste kvaliteetsete rahavoogude omanike likviidsus paraneb, ebakvaliteetsete oma langeb veelgi."

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed